Що таке лікарська форма

28 серпень 2023
Що таке лікарська форма

Лікарська форма – це наданий лікарському засобу зручний для вживання стан, при якому забезпечується необхідний лікувальний ефект. Класифікація лікарських препаратів дуже різноманітна. Напевно, кожен хоч раз купував медикаменти, чув від фармацевтів запитання про варіант препаратів, який йому потрібен (порошок, таблетки, мазі тощо).

Від форми випуску ліків залежить їхня взаємодія з організмом. Фізичний стан лікарських речовин впливає на швидкість та терапевтичну ефективність. Наприклад, ін’єкція потрапляє одразу в кров чи м’язи, та створює ефект дуже швидко. Активні речовини сиропів чи капсул діють повільніше, оскільки вони всмоктуються шлунково-кишковим трактом, на що потрібно кілька десятків хвилин.

Типи класифікації та групи лікарських засобів

Попри різноманіття препаратів, існує загальноприйнята класифікація.

Якісна (за фізичними властивостями) лікарська форма – це:

  • тверді (таблетки, капсули, порошки, гранули, драже, олівці);
  • м’які (мазі, креми, гелі, супозиторії, пасти);
  • рідкі (настої, краплі, сиропи, емульсії, суспензії);
  • аерозолі (засоби у вигляді спреїв).

Також є кількісна лікарська форма це:

  • дозовані лікарські форми (таблетки або капсули);
  • недозовані (мазі, емульсії, відвари, сиропи);
  • змішані варіанти (пластирі).

Є й інший спосіб класифікації: в залежності від способу приймання. Серед них:

  • розчини;
  • спреї для інгаляцій;
  • таблетки чи капсули для перорального приймання (ковтання);
  • драже і таблетки для розсмоктування;
  • супозиторії (свічки) для вагінального або ректального застосування.

Вибір лікарської форми того чи іншого препарату залежить від багатьох факторів. Перш за все, це тип захворювання (наприклад, сироп проковтнути набагато легше, ніж таблетку), вік пацієнта (дітям краще використовувати сиропи), індивідуальних особливостей тощо. Хворому має бути зручно приймати ліки, а препарати повинні бути найефективнішими при конкретному захворюванні.

Питання біологічної доступності

При виборі певної лікарської форми обов’язково враховується біодоступність. Це показник діючої речовини, яка досягає місця дії в організмі з урахуванням всіх втрат. Чим вище показник біодоступності, тим більше діючої речовини потрапляє в кровотік та досягає своєї цілі в організмі.

Найбільша біологічна доступність у ліках, що випускаються у формі ін’єкцій. Вони миттєво потрапляють в кров, тому можна стверджувати, що їх біодоступність досягає 100%. Інші форми майже не мають такого показника, оскільки діючій речовині необхідно долати природні бар’єри в організмі. Наприклад, при проходженні через печінку препарат дещо втрачає свою первинну активність.

Як вибирається лікарська форма

Щоб подолати певні симптоми, необхідно вибрати найбільш дієвий препарат та його лікарську форму. Це може зробити тільки спеціаліст. Тому ні в якому випадку не можна приймати рішення про самостійне лікування.

Асортимент лікарських препаратів, які пропонують сучасні інтернет-аптеки, дуже широкий: можна не тільки купити таблетки, а й придбати сиропи, капсули, свічки, розчини для ін'єкцій та багато іншого, але необхідно вибрати ефективний і безпечний спосіб введення, який визначає швидкість, силу і тривалість фармакологічної дії.

Наприклад, ін’єкції можуть бути набагато ефективнішими, ніж таблетки, але зазвичай підшкірні ін’єкції застосовуються, коли це єдиний шлях потрапляння препарату в організм (наприклад, інсулін або гепарин), або метою є швидке досягнення хорошої концентрації речовин в організмі.

Нерідко аналогічна активна речовина ліків міститься і в гелях, мазях, пластирах. В таких лікарських формах діюча речовина минає печінку і через шкіру потрапляє в кров, тим самим зменшуючи токсичну дію препарату на організм.

Варто адекватно поставитися до вибору лікарської форми для маленьких пацієнтів, найкраще вибирати лікарські засоби, які мають приємний запах і смак, у такому разі можна бути впевненим, що малюк їх вживатиме без проблем.

Лікарська форма безпосередньо впливає на розподіл препарату в організмі та його ефективність. Тому при виборі способу застосування та лікарської форми препарату необхідно дотримуватись рекомендацій лікаря. Фахівець може допомогти підібрати препарат і дозування, які найкраще підходять для пацієнта і мають найменшу кількість побічних ефектів.

Всупереч тому, що багато медикаментів продається без рецепта, недопустимо приймати самостійне рішення на основі рекомендацій з інтернету чи знайомих. Тільки досвідчений лікар надасть поради, враховуючи не тільки дію препарату, але й особливості організму хворого, дані аналізів.

Редакторська група
Оновлено: 02.04.2024
Перевірено

Відмова від відповідальності

Інформація розміщена на сайті https://apteka.net.ua/ має, виключно, інформаційний характер. Адміністрація сайту https://apteka.net.ua/ не несе відповідальності за можливі негативні наслідки, що можуть виникнути в результаті ознайомлення  користувача з інформацією розміщеною на сайті.

Послуги, продукти, інформація та інші матеріали на офіційному сайті мережі аптек «Бажаємо здоров’я» та «Аптека твоєї родини» та на офіційних сторінках у соціальних мережах  розміщені, виключно, в інформаційних цілях і не повинні сприйматися, як альтернатива консультації лікаря. Мережа аптек «Бажаємо здоров’я» та «Аптека твоєї родини»  не несе відповідальності за будь-які висновки, що були встановлені та прийняті до уваги читачем самостійно на підставі розміщеної інформації.

Встановлення діагнозу та вибір методики лікування здійснюється лише профільним лікарем. Обов’язково, перед застосуванням препарату проконсультуйтеся з лікарем!

Пам’ятайте, самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я!

Поділитися:
Коментувати допис
Коментар опублікується на сайті після перевірки модератором
Ще не додано жодного відгуку. Будьте першим хто це зробить.