Симптоми та лікування грипу: як уникнути захворювання

06 вересень 2023
Симптоми та лікування грипу: як уникнути захворювання

Грип – це гостре інфекційне захворювання дихальних шляхів, яке має довгу історію існування серед людей. Від перших зафіксованих випадків у стародавніх цивілізаціях Греції та Риму до руйнівної пандемії іспанського грипу 1918 року, ця хвороба постійно становила значну загрозу для людського здоров'я. Щороку мільйони людей у всьому світі хворіють на грип, що призводить до значної кількості госпіталізацій та смертей. Грип – це серйозне захворювання, яке порушує життя, викликаючи неприємні симптоми, пропуски роботи або навчання і навіть серйозні ускладнення, такі як пневмонія.

Типи грипу

Існує три основні типи вірусів грипу, які інфікують людей: грип А, В і С.

  • Віруси грипу А є найбільш небезпечними і, як відомо, викликають пандемії. Підтипи вірусів грипу А ідентифікуються на основі двох білків на поверхні вірусу: гемаглютиніну (H) і нейрамінідази (N).
  • Віруси грипу В зустрічаються рідше і, як правило, спричиняють легший перебіг захворювання. Вони не поділяються на підтипи, але існують дві основні лінії: B/Yamagata та B/Victoria.
  • Віруси грипу С є найменш поширеними і зазвичай викликають легкі респіраторні симптоми або не викликають їх зовсім.

Як передається грип

Грип передається переважно повітряно-крапельним шляхом, коли інфікована людина розмовляє, кашляє і чхає. Дрібні краплі, що містять вірус (інфекційні краплі), потрапляють у повітря і можуть поширюватися на відстань до одного метра та інфікувати людей, які знаходяться поблизу, які вдихають їх. Інфекція може передаватися побутовим шляхом через руки, забруднені вірусами грипу.

Симптоми грипу

Симптоми грипу часто виникають раптово і можуть включати:

  • лихоманка або відчуття жару/ознобу;
  • кашель;
  • біль у горлі;
  • нежить або закладеність носа;
  • біль у м'язах або тілі;
  • головний біль;
  • втома (втомлюваність).

У деяких людей може бути блювота та діарея, хоча це частіше трапляється у дітей, ніж у дорослих.

Головна підступність захворювання полягає не в раптовості і навіть не в тяжкості процесу, а в його наслідках. Ускладнення після грипу можуть проявлятися в самих непередбачуваних формах, негативно впливаючи на всі життєво важливі системи організму.

Лікування грипу

Медикаментозне лікування

Щоб вилікувати грип, лікарі часто призначають противірусні препарати. Це ліки, призначені спеціально для лікування вірусних інфекцій. Вони можуть полегшити перебіг хвороби і скоротити час, протягом якого ви будете хворіти. Підбір препаратів проводиться індивідуально тільки лікарем. Пам'ятайте, що тільки своєчасне звернення до фахівця допоможе вам впоратися з грипом з найменшою кількістю ускладнень. Лікар призначить схему лікування залежно від тяжкості захворювання та особливостей організму. Самолікування–це неадекватний підхід до небезпечної та непередбачуваної хвороби.

Лікування народними методами

Хоча народні засоби не можуть замінити належне медикаментозне лікування, вони можуть допомогти впоратися з симптомами та прискорити одужання. Ось кілька порад:

  1. Зволоження: Пийте багато рідини, наприклад, води, соку або теплих супів, щоб підтримувати водний баланс і заспокоїти біль у горлі.
  2. Відпочинок: Достатня кількість сну допоможе організму боротися з вірусом.
  3. Збалансоване харчування: На столі хворого повинні бути свіжі овочі, фрукти, продукти, що містять природні білки і вітаміни. Варто скоротити кількість десертів (тортів, шоколаду, цукерок, тістечок), в яких багато цукру і вуглеводів. Відмовтеся від кави, міцного чаю та алкоголю.

Пам'ятайте, що це лише допоміжні заходи. Вони не можуть замінити противірусні препарати та інше лікування, призначене лікарем.

Чого категорично не можна робити при грипі

Коли ви захворіли на грип:

  1. У будь-якому випадку не ігноруйте симптоми і зверніться до лікаря.
  2. Відпочивайте і не займайтеся важкою фізичною працею, побільше лежіть і намагайтеся більше спати.
  3. Не займайтеся самолікуванням – не приймайте жодних медикаментозних засобів без попередньої консультації з лікарем (навіть, якщо ці ліки допомагали Вам раніше).
  4. Не ходіть на роботу чи навчання, щоб не заражати інших – візьміть лікарняний.

Профілактика грипу

Профілактика грипу має важливе значення для захисту себе та оточуючих. Ось як це зробити:

  1. Щорічно робіть щеплення від грипу.
  2. Дотримуйтесь належної гігієни, регулярно мийте руки та уникайте торкання обличчя.
  3. Уникайте тісного контакту з хворими людьми або людьми, які проявляють симптоми грипу.
  4. Ведіть здоровий спосіб життя, щоб підтримувати імунну систему в хорошому стані.

Грип – це серйозне захворювання, але його можна ефективно лікувати за умови своєчасного медичного втручання. Ліки від симптомів грипу та застуди, а також специфічні противірусні препарати від грипу доступні в мережі аптек «Бажаємо здоров'я». Важливо пам'ятати, що не варто займатися самолікуванням і завжди консультуватися з лікарем перед тим, як приймати будь-які ліки. Будьте пильними, вакцинуйтеся та дотримуйтесь профілактичних заходів, щоб не захворіти на грип.

Редакторська група
Оновлено: 27.12.2023
Перевірено

Відмова від відповідальності

Інформація розміщена на сайті https://apteka.net.ua/ має, виключно, інформаційний характер. Адміністрація сайту https://apteka.net.ua/ не несе відповідальності за можливі негативні наслідки, що можуть виникнути в результаті ознайомлення  користувача з інформацією розміщеною на сайті.

Послуги, продукти, інформація та інші матеріали на офіційному сайті мережі аптек «Бажаємо здоров’я» та «Аптека твоєї родини» та на офіційних сторінках у соціальних мережах  розміщені, виключно, в інформаційних цілях і не повинні сприйматися, як альтернатива консультації лікаря. Мережа аптек «Бажаємо здоров’я» та «Аптека твоєї родини»  не несе відповідальності за будь-які висновки, що були встановлені та прийняті до уваги читачем самостійно на підставі розміщеної інформації.

Встановлення діагнозу та вибір методики лікування здійснюється лише профільним лікарем. Обов’язково, перед застосуванням препарату проконсультуйтеся з лікарем!

Пам’ятайте, самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я!

Поділитися:
Коментувати допис
Коментар опублікується на сайті після перевірки модератором
Ще не додано жодного відгуку. Будьте першим хто це зробить.