Вплив сидячого способу життя на здоров'я

08 вересень 2023
Вплив сидячого способу життя на здоров'я

Малорухливий спосіб життя – одна з найбільших проблем сучасності. Власне авто чи громадський транспорт дозволяє дістатися до роботи чи навчання за лічені хвилини. А робота в офісах та за комп’ютерами вдома не передбачає рухливості.

Через це людство стикнулося з низкою захворювань, які раніше були рідкісними й виникали вкрай рідко. Це проблеми з хребтом, ожиріння, варикозне розширення вен, цукровий діабет, гіпертонія та інші хвороби, поширеними причинами яких є малорухливий спосіб життя. Сьогодні проблему зайвої ваги мають більш ніж 50% населення Європи та близько 70% – Америки. Ця кількість постійно зростає, ожиріння набуває масштабів епідемії. Найкращий спосіб боротьби – заміна сидячого способу життя на активний.

Визначення сидячого способу життя

ВОЗ рекомендує дотримуватися тижневої норми рухової активності: 150 хв помірних кардіотренувань або 75 хв інтенсивних. Якщо людина проявляє менший рівень активності, її спосіб життя можна сміливо називати сидячим.

Також людина вважається малорухливою, коли більшість свого часу проводить у положенні лежачи чи сидячи. Робота за комп’ютером, перегляд телевізійних програм, водіння авто – все це не призводить до значних енергетичних витрат. Навіть якщо при цьому робити ранкові пробіжки або годинні тренування в залі, спосіб життя, при якому людина більше сидить, ніж рухається, може розглядатися як проблема.

Вплив сидячого способу життя на здоров'я

Багато фахівців пов'язують появу зайвої ваги з малорухливим способом життя. Але це не єдина проблема, що може виникнути внаслідок довгих годин сидіння. Негативні наслідки малорухливого способу життя:

  • порушення кровообігу – через це збільшуються ризики розвитку варикозного розширення вен та целюліту;
  • дегенерація хребта – внаслідок тривалого сидіння хребет знаходиться під постійним навантаженням, що призводить до виникнення болю та деформацій;
  • геморой та закрепи;
  • зниження м’язового тонусу.

Останнє особливо важливо для літніх людей. Адже через брак м’язової тканини у похилому віці може виникнути таке неприємне захворювання, як саркопенія. Воно зумовлене дуже сильною м’язовою слабкістю, коли людині важко рухатися, стояти на ногах та тримати в руках навіть легкі предмети.

Важливо розуміти, що вищезазначені захворювання – лише вершина айсберга. Ожиріння призведе до гіпертонії, серцево-судинних захворювань, метаболічних порушень, цукрового діабету тощо. Відсутність ударних навантажень та слабкі м’язи призведуть до недостатнього живлення суглобів. А це – прямий шлях до остеопорозу та інших кісткових захворювань.

Рекомендації для зменшення впливу сидячого способу життя

Радикально змінити спосіб життя неможливо. Але завжди є змога покращити свою активність і мінімізувати негативні ризики для здоров’я.

Перше і необхідне – додати щоденну фізичну активність. Чудово піти у зал, долучитися до ранкових пробіжок або зайнятися танцями. Але фізична активність може бути різноманітною. Найпростіший варіант – розпочинати ранок з зарядки. Всього 15-20 хвилин простих вправ, йоги, розтяжки дозволять вашому мозку налаштуватися на новий день, а м’язам – прийти в тонус.

Доповніть таку ранкову активність 30-40-хвилинною прогулянкою до, після роботи або в обідню перерву. Робіть паузи кожну годину на роботі, щоби встати, пройтися по офісу, а за можливістю зробити 5-хвилинну руханку. Приймайте вітаміни та комплекси, щоби підвищити бажання рухатися та стати більш жвавим, поки ви тільки на початку шляху.

Ноу-хау для офісних робітників – столи, за якими потрібно працювати стоячи. Працюючи таким чином, людина витрачає майже вдвічі більше енергії, ніж під час сидіння.

Ще одне нововведення – активне сидіння. Для нього використовуються спеціальні анатомічні крісла без підтримки спини з можливістю регулювання по висоті. Сидіння в таких кріслах не дозволяє тілу розслабитись і змушує працювати всі ті м’язи тіла, які зазвичай використовуються під час стояння або ходьби.

Звісно, висока активність протягом одного дня повністю не нівелює ризики від 30-40-годинного сидіння, але істотно знижує їх. Важливо на вихідних багато гуляти, активно проводити час у компанії друзів та рідних, їздити на велосипеді та не забувати про генеральні прибирання. Навіть використання громадського транспорту дозволить підвищити вашу активність, якщо ви використовуватимете його замість власного автомобілю.

Переваги активного способу життя

Якщо почати робити навіть найменші кроки у бік активного способу життя, можна побачити суттєві зміни у своєму самопочутті. А якщо впровадити регулярні вправи, то користь буде істотною.

Адже здоровий спосіб життя, що включає щоденну рухову активність та фізичні вправи:

  • дуже корисний для організму та допомагає тримати тіло у тонусі;
  • дозволяє профілактувати серцево-судинні захворювання та цукровий діабет;
  • позбавляє від депресії;
  • підвищує розумові здібності;
  • покращує метаболічні процеси;
  • підвищує імунітет;
  • сприяє нормальному живленню та роботі суглобів.

Людина, що є активною, краще спить, легше прокидається вранці, має купу енергії на виконання щоденних побутових та робочих задач.

Пам’ятайте, що активний спосіб життя – це запорука гарного самопочуття і зараз, і через кілька десятків років. Займаючись спортом, ви зекономите на пігулках і консультаціях лікарів. А ще – отримаєте якісне та здорове тіло.

Варто розпочати вже зараз! Якщо сьогодні ви вийдете на 20 хвилин раніше з дому і пройдете дві-три автобусні зупинки пішки, або ввечері зробите невелику розтяжку замість звичного лежання під телевізором, або почнете регулярно займатися спортом, то вже за кільки тижнів помітите істотну різницю. Прийміть правильне рішення! Змініть малорухливе життя на активне.

Редакторська група
Оновлено: 27.12.2023
Перевірено

Відмова від відповідальності

Інформація розміщена на сайті https://apteka.net.ua/ має, виключно, інформаційний характер. Адміністрація сайту https://apteka.net.ua/ не несе відповідальності за можливі негативні наслідки, що можуть виникнути в результаті ознайомлення  користувача з інформацією розміщеною на сайті.

Послуги, продукти, інформація та інші матеріали на офіційному сайті мережі аптек «Бажаємо здоров’я» та «Аптека твоєї родини» та на офіційних сторінках у соціальних мережах  розміщені, виключно, в інформаційних цілях і не повинні сприйматися, як альтернатива консультації лікаря. Мережа аптек «Бажаємо здоров’я» та «Аптека твоєї родини»  не несе відповідальності за будь-які висновки, що були встановлені та прийняті до уваги читачем самостійно на підставі розміщеної інформації.

Встановлення діагнозу та вибір методики лікування здійснюється лише профільним лікарем. Обов’язково, перед застосуванням препарату проконсультуйтеся з лікарем!

Пам’ятайте, самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я!

Поділитися:
Коментувати допис
Коментар опублікується на сайті після перевірки модератором
Ще не додано жодного відгуку. Будьте першим хто це зробить.