Як правильно виміряти цукор у крові: покрокова інструкція

01 вересень 2023
Як правильно виміряти цукор у крові: покрокова інструкція

Рівень цукру в крові є важливим показником нормального функціонування організму. Різкі коливання значень глюкози призводять до серйозних ускладнень. Цей показник необхідно постійно тримати на контролі (особливо чим старшою стає людина), адже тільки так можна знизити ризик виникнення діабету і серцево-судинних захворювань у майбутньому. Тому варто знати актуальний рівень цукру в крові, а також яка норма цукру в крові для конкретної людини.

Вважається, що вимірювання цукру, процедура необхідна тільки тим, у кого діагностовано цукровий діабет. Насправді думка помилкова. Навіть здорова людина, здійснюючи щорічний скринінг, має вимірювати кількість глюкози в крові. Це дасть змогу визначити наявність можливих проблем в організмі або помітити початок розвитку діабету.

Як визначити необхідне значення

Насправді норма цукру в крові з пальця – індивідуальна. Дізнатися її можливо тільки якщо періодично, в різні періоди життя, здійснювати вимірювання. Це може бути ранок, день, вечір, прийоми їжі, тривале голодування тощо.

На основі отриманих даних можна дізнатися середні показники. А вже по ним можна визначити такі захворювання, як:

  • гіперглікемія;
  • гіпоглікемія.

У першому випадку говорять про підвищений вміст цукру, у другому можна визначити знижений рівень у крові. Поодинокі коливання ще ні про що не свідчать, але регулярні знижені або підвищені дані – це привід негайно звернутися до лікаря для отримання консультації, проведення обстеження та призначення відповідного лікування.

Варто розуміти, що постійний підвищений показник може свідчити про розвиток діабету. А знижений цукор пов'язаний найчастіше з інтенсивними фізичними навантаженнями, жорсткою дієтою, незбалансованим харчуванням, вживанням алкоголю.

Як користуватися глюкометром: ключові рекомендації

Щоб отримати достовірні результати, які допоможуть визначити актуальний стан, варто розуміти, як необхідно готуватися до вимірювань. Наприклад, вимірювання цукру в крові здійснюється на порожній шлунок. Останнє приймання їжі має бути мінімум за 12 годин до проведення аналізу. Саме тому проведення подібної процедури має бути в першій половині дня.

Попри те, що вживання їжі здійснюється задовго до аналізу, напередодні варто утриматися від:

  • алкоголю;
  • жирної та пересмаженої їжі.

Також не варто навантажувати себе тренуваннями як мінімум за пару днів до взяття крові. Зайві фізичні навантаження також здатні вплинути на отриманий результат.

Сама процедура проходить наступним чином:

  1. Перед використанням приладу необхідно підготувати все, що потрібно для проведення аналізу: прилад, тест-смужки, спирт, вату, ручку для проколу.
  2. Руки очищаються з милом, що дає змогу не тільки очистити ймовірні бактерії, а й посилити кровообіг, потім вони ретельно просушуються для уникнення ймовірності помилки зчитування даних.
  3. Вставляємо голку в ручку і вибираємо потрібну глибину проколу шкіри.
  4. Тест-смужку вставляємо в прилад.
  5. Потім очікуємо сигналу для забору крові, робимо прокол на пальці. Головне не брати першу краплю, а також не здавлювати шкіру в процесі. Це допоможе уникнути змішування з жиром і тканинною рідиною. Це все можна робити як у лікарні, так й самостійно вдома, придбавши глюкометр в аптеці, підібравши необхідну модель.

Для отримання результату достатньо почекати кілька секунд. Залежно від віку, нормальні показники вмісту цукру будуть змінюватись. Для людей до 55 років показник зазвичай не перевищує 5,89 ммоль на літр. Для пенсіонерів рівень підіймається до 6,38 ммоль на літр. Нижній допустимий поріг становить 4,11 і 4,5 ммоль на літр відповідно.

Найголовніше, регулярно записувати отримані дані в спеціальний щоденник. Правило актуальне зокрема й для здорових людей. Це допоможе відстежувати власний стан, а також відслідковувати ймовірні коливання та зміни вмісту цукру в крові. Якщо у вас є сумніви щодо достовірності результатів, наприклад, прилад був протермінований, низька якість тест-смужок, які ви використовуєте, неправильно було взято кров та інше, рекомендується повторити аналіз через деякий час.

Саме в такому разі ви зможете уникнути можливих проблем зі здоров'ям і своєчасно звернутися по медичну допомогу, щойно помітите відхилення від звичних показників. Достатньо використовувати якісні глюкометри, що доступні в вільному продажу.

Редакторська група
Оновлено: 27.12.2023
Перевірено

Відмова від відповідальності

Інформація розміщена на сайті https://apteka.net.ua/ має, виключно, інформаційний характер. Адміністрація сайту https://apteka.net.ua/ не несе відповідальності за можливі негативні наслідки, що можуть виникнути в результаті ознайомлення  користувача з інформацією розміщеною на сайті.

Послуги, продукти, інформація та інші матеріали на офіційному сайті мережі аптек «Бажаємо здоров’я» та «Аптека твоєї родини» та на офіційних сторінках у соціальних мережах  розміщені, виключно, в інформаційних цілях і не повинні сприйматися, як альтернатива консультації лікаря. Мережа аптек «Бажаємо здоров’я» та «Аптека твоєї родини»  не несе відповідальності за будь-які висновки, що були встановлені та прийняті до уваги читачем самостійно на підставі розміщеної інформації.

Встановлення діагнозу та вибір методики лікування здійснюється лише профільним лікарем. Обов’язково, перед застосуванням препарату проконсультуйтеся з лікарем!

Пам’ятайте, самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я!

Поділитися:
Коментувати допис
Коментар опублікується на сайті після перевірки модератором
Ще не додано жодного відгуку. Будьте першим хто це зробить.