Як вивести мозоль: методи боротьби і що робити, щоб не допустити його повторної появи

11 серпень 2023
Як вивести мозоль: методи боротьби і що робити, щоб не допустити його повторної появи

Мозолі та омозолілості (натоптиші) нерідко плутають із бородавками і намагаються активно їх позбутись. До діла йде все: народні методи лікування, кріодеструкція, хірургічне висічення та багато іншого. Але все одно вивести новоутворення не завжди виходить.

Що таке мозоль?

Мозолі – це широке, плоске потовщення шкіри на стопі, що не має твердого центру та виникає через надмірний тиск або пошкодження однієї і тієї ж зони. Причиною може бути незручне взуття, вади ходи, надмірна вага або поєднання декількох чинників одразу.

Шкіра стоп має одну важливу відмінність – у ній немає сальних залоз, які виробляють секрет для природного зволоження шкіри. Тож через постійне тертя, навантаження (а щоденна маса тіла теж велике навантаження) деякі ділянки починають компенсаторно потовщуватись. З часом кератиновий шар стає більшим, починає тиснути на нервове закінчення та спричиняє біль.

Мазь від мозолів зазвичай має кератолітичні компоненти, які сприяють зменшенню процесу нашарування шкіри. Мозолі на стопі зазвичай мають хронічний характер, вони турбують людей роками.

Чому виникають мозолі?

Перед тим як вивести мозоль, потрібно зрозуміти чому вона з’явилась. Це допоможе профілактувати подібні новоутворення в майбутньому. До причин появи мозолів відносять:

  1. Любов до невідповідного взуття та шкарпеток. Тісне взуття і високі підбори можуть здавлювати окремі ділянки стоп. А якщо взуття надто вільне, то нога може постійно ковзати та тертися. Нога також може тертися об шви всередині взуття. Шкарпетки, які не підходять за розміром, також можуть бути проблемою та спричинити мозолі на стопі.
  2. Нехтування шкарпетками призводить до більшої травматизації шкіри.
  3. Мозолі виникають і на руках. Частіше за все це відбувається у людей, чия робота пов’язана з монотонними стереотипними рухами. До них належить гра на інструментах або використання ручних інструментів.
  4. Спадкова схильність до розвитку ущільнень рогового шару шкіри. Тип мозолі, який утворюється на невеликих ділянках, наприклад, на підошвах і долонях (точковий кератоз), може бути спричинений генетично.

Як позбутися мозолів на ногах?

Окрім лікування важливо позбутися чинників, які спричиняють потовщення шкіри, а надалі і мозолі. Тому доведеться змінити взуття на більш зручне, зменшити навантаження на одну і ту саму точку (наприклад, за допомогою ортопедичних устілок), не забувати про зволоження та відлущення шкіри.

Якщо мозоль після простих методів профілактики не зменшується, больовий синдром все ще дошкуляє, тоді варто розглянути дієві методи лікування:

  1. Медичний педикюр. Він робиться подологом, який обережно прибере надлишок шкіри. Хірургічне висічення для цього не підходить, адже рубець далі буде заважати та приносити неприємні відчуття.
  2. Лікувальний пластир із саліциловою кислотою. Він за допомогою сильних місцевих кератолітиків розчиняють мозоль шар за шаром. Цей процес потребує часу та терпіння, однак результат доволі хороший. Попередньо можна розпарити шкіру або легенько зняти верхній шар, щоб лікувальний засіб легше виконував свою роботу.
  3. Рідкі засоби на основі саліцилової та інших кислот часто використовуються для видалення мозолів на тих місцях, де не зручно прикріпити пластир. Тут важливо не пошкодити здорову шкіру, адже засіб досить агресивний. Навколо мозолі можна заздалегідь нанести вазелін або будь-який жирний крем. Це убезпечить тканини від потрапляння агресивної рідини.
  4. При деформаціях стопи інколи є покази для хірургічного втручання. Це вирішує лікар разом із пацієнтом в ході консультації.

Варто пам’ятати, що без модифікації способу життя мозоль буде з’являтись на одному і тому самому місці регулярно. В цьому випадку дуже важлива співпраця лікаря та пацієнта.

Якщо ви самостійно хочете зняти загрубілі шари шкіри, тоді бажано попередньо розпарити ногу у ванні. Це допоможе уникнути травмування. Не потрібно прикладати надто багато зусиль, адже пошкоджена шкіра знов буде захищатись та нарощувати рогові шари. Зволоження – одна з найкращих профілактик появи омозолілості. Для ніг бажано використовувати засоби з сечовиною, адже вона не тільки пом’якшує, а і сприяє лагідному відлущенню рогового шару.

Мозолі на стопі – це не тільки косметичний дефект або тимчасові незручності. Постійна травма може призвести до приєднання інфекції та розповсюдження запального процесу. У пацієнтів, хворих на діабет, рани або тріщини загоюються дуже погано, тож мозоль у них може призвести до ампутації ноги. Не варто займатись самолікуванням та вибирати метод видалення після поради друга. Краще вчасно звернутися по медичну допомогу, щоб легко та швидко позбутися проблеми.

Редакторська група
Оновлено: 26.12.2023
Перевірено

Відмова від відповідальності

Інформація розміщена на сайті https://apteka.net.ua/ має, виключно, інформаційний характер. Адміністрація сайту https://apteka.net.ua/ не несе відповідальності за можливі негативні наслідки, що можуть виникнути в результаті ознайомлення  користувача з інформацією розміщеною на сайті.

Послуги, продукти, інформація та інші матеріали на офіційному сайті мережі аптек «Бажаємо здоров’я» та «Аптека твоєї родини» та на офіційних сторінках у соціальних мережах  розміщені, виключно, в інформаційних цілях і не повинні сприйматися, як альтернатива консультації лікаря. Мережа аптек «Бажаємо здоров’я» та «Аптека твоєї родини»  не несе відповідальності за будь-які висновки, що були встановлені та прийняті до уваги читачем самостійно на підставі розміщеної інформації.

Встановлення діагнозу та вибір методики лікування здійснюється лише профільним лікарем. Обов’язково, перед застосуванням препарату проконсультуйтеся з лікарем!

Пам’ятайте, самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я!

Поділитися:
Коментувати допис
Коментар опублікується на сайті після перевірки модератором
Ще не додано жодного відгуку. Будьте першим хто це зробить.