Як зрозуміти, що є проблеми з щитовидною залозою?

17 липень 2023
Як зрозуміти, що є проблеми з щитовидною залозою?

Захворювання щитовидної залози займають друге місце у світі за поширеністю. Перше посідає цукровий діабет. Про це стверджує Всесвітня організація охорони здоров’я у своїх звітах. Кількість випадків із захворюваннями ендокринної системи постійно збільшується. Деякі симптоми проблем щитовидки можна легко переплутати зі звичайною втомою, тож розберемося детальніше в тому, про що сигналізує вам організм.

Головні функції щитовидної залози

Щитовидна залоза серед всіх органів внутрішньої секреції є найбільшою. Вона визначає всі реакції організму на зовнішні подразники, вплив довкілля тощо. Головна її задача – виробляти гормони, що підтримують обмінні процеси в організмі, впливають на розвиток в цілому та підтримують нормальну роботу всіх систем.

Що роблять гормони щитоподібної залози (трийодтиронін і тироксин):

  • регулюють обмін речовин, енергообмін – завдяки їм тримається стабільно однакова температура тіла;
  • стежать і підтримують ріст всіх тканин і органів;
  • регулюють споживання кисню всіма клітинами;
  • нейтралізують вільні радикали, через що процеси старіння уповільнюються;
  • створюють умови для здорової нервової збудливості, нормальних психічних процесів.

Через це проблеми зі щитовидкою впливають ледь не на всі процеси в організмі. Особливо чутлива до того серцево-судинна система.

Чому з'являються проблеми зі щитовидною залозою?

Причин, чому щитовидна залоза починає працювати неправильно, є декілька. Найпоширеніші:

  • в організмі є дефіцит йоду;
  • у минулому ви перенесли променеве лікування;
  • у довкіллі підвищено радіаційний фон чи є екологічні проблеми;
  • ви харчуєтеся неповноцінно;
  • питна вода неякісна.

Проблеми зі щитовидкою можуть передаватися спадково. У таких випадках захворювання є ще на етапі розвитку дитини в утробі.

Визначаємо, чи є проблеми щитовидки

За статистикою частіше проблеми з щитовидною залозою мають жінки – майже в 10 разів. Це пов’язано з більшою залежністю від гормонів. Будь-яка самодіагностика й лікування можуть нашкодити здоров’ю. Тож при появі симптомів треба звертатися до лікаря, щоби не переплутати хвороби між собою. Якщо ви несвоєчасно почнете лікування, хвороба може призвести до патології судин, інфаркту, інсульту тощо.

Отже, як зрозуміти, що є проблеми зі щитовидкою? Є для цього базові симптоми:

  1. У вас різко змінилася вага. Коли гормонів багато, ви худнете. Коли їх мало, ви набираєте зайві кілограми. При цьому дієта й спорт не допомагають повернути фігуру.
  2. Настрій занадто часто міняється. Якщо вас супроводжують агресія, апатія, радість, плаксивість і так по колу, то краще перевірити свої гормони. Часто це пов'язують із повсякденними соціальними випробуваннями, навантаженням і вигорянням, тому не приділяють увагу ментальному здоров’ю.
  3. Температура довго тримається поза межами норми. Є люди, у яких від народження може не бути 36,6°, але якщо вона змінилась, це може свідчити про збій у гормонах.
  4. Ви відчуваєте дискомфорт у шиї чи горлі. Щитовидка може збільшуватися у розмірах, через що дихати складніше, голос хрипне, а лімфатичні вузли запалюються. Додатково язик може потовщуватися, обличчя – набрякати.
  5. Ваша шкіра стає особливо сухою. Вона може лущитися на згинах кінцівок, на ній можуть з’являтися висипи й подразнення.
  6. Кишківник не може працювати нормально. Збої у регуляції метаболізму можуть викликати розлади, як-от діарею, запор тощо.
  7. Ви відчуваєте постійно сонливість. Хоча частіше – спите навіть більше норми або положені вісім годин.
  8. У вас змінюється серцевий ритм. Часто як наслідок хвороб щитовидної залози з’являється задишка, шалене серцебиття після мінімальної активності тощо.
  9. Ви маєте проблеми з лібідо. Сексуальний потяг частково залежить від виробітку гормонів, коли рівню тиреотропіну недостатньо, у людини зменшується лібідо.
  10. Ви відчуваєте біль у м’язах. Через пошкодження нервових закінчень з’являються судоми, оніміння тощо.

Також додатковими маркерами можуть бути неуважність, яка не є рисою характеру, а з’являється різко. Неможливість сконцентруватися, погіршення пам’яті можуть свідчити про захворювання щитовидки. Відновити все це можна вже після лікування. Також свідчити про проблеми можуть ламкість нігтів і волосся. Причому стосується це не тільки волосяного покриву на голові, а й брів, вій тощо.

Якщо у вас проблеми зі щитовидкою, симптоми з цього переліку обов’язково мають проявлятися. Не спішіть самостійно робити висновки й займатися лікуванням. Краще – зверніться до лікаря й здайте аналізи.

Захворювання щитоподібної залози

Порушення в роботі щитовидної залози викликає ряд захворювань. Найпоширеніші хвороби щитовидки:

  • лімфоцитарний тиреоїдит – запалення, що призводить до зниженої функції;
  • нетоксичний вузловий зоб – патологія, що призводить до утворення вузла;
  • гіпотиреоз – мала секреція гормонів;
  • хвороба Грейвса – підвищення виробітку гормонів, що призводить до надмірного викиду токсинів у кров.

Треба звернутися до ендокринолога, щоби зрозуміти, що саме не так у роботі органу внутрішньої секреції. Часто лікар призначає таблетки для щитовидки, залежно від потреб вашого організму.

Збільшення щитовидної залози та наслідки

Через недостатню або надмірну кількість йоду в організмі виникає зоб. Він призводить до збільшення розмірів щитовидки. Це своєю чергою впливає на кількість гормонів. Як результат може випадати волосся, зменшуватися працездатність, з’являються ожиріння, біль у суглобах і м’яких тканинах тощо. Це симптоми гіпотиреозу, коли гормонів недостатньо.

Коли їх виробляється більше, ніж потрібно, – це гіпертиреоз. Тоді серцеві скорочення стають частіше, ви втрачаєте вагу тіла, апетит збільшується, пітливість стає помітнішою тощо.

Що буде, якщо не лікувати щитовидку?

Щитовидна залоза потребує лікування. Якщо ви залишите хворобу на самоплив, то це може тільки погіршити стан. Наприклад, з часом гіпертиреоз може перетворитися на тиреотоксикоз. Це такий стан, при якому організм починає отруюватися від кількості гормонів. Такий криз загрожує життю, адже супроводжується він тремором, порушеннями роботи серця, психомоторним збудженням тощо.

Що приймати для здоров’я щитовидної залози?

Частіше для лікування та профілактики захворювань щитовидної залози призначають різні гормональні препарати. Деякі лікарські засоби, які допомагають нормалізувати роботу органу:

  • синтетичні гормони;
  • ліки, що містять йод;
  • поєднання йоду та рослинних речовин тощо.

Часто організму потрібні мікроелементи й вітаміни для щитовидки, що поліпшують секрецію гормонів. До них належать залізо, цинк, селен, вітаміни C, E, A та групи B тощо. Ви можете придбати їх в аптеці «Бажаємо здоров'я».

Профілактика захворювань щитоподібної залози

Профілактика хвороб передбачає не тільки приймання вітамінів. Часто ваш спосіб життя має найбільший вплив. Щоб уникнути проблем із гормонами, мінімізуйте стрес: медитуйте, відпочивайте, попрацюйте з психологом чи знайдіть свій спосіб боротьби зі стресом.

Треба додати фізичну активність у порядок денний, регулярно гуляти на вулиці. Знайдіть зелену зону біля свого будинку й проводьте час там. Харчуйтеся правильно. До раціону бажано додати продукти з йодом, як-от тунець, печінка, яйця, спаржа тощо.

Головне – при появі симптомів зверніться до лікаря. Так ви мінімізуєте шкоду собі й швидко повернете організму нормальний стан.

Редакторська група
Оновлено: 22.12.2023
Перевірено

Відмова від відповідальності

Інформація розміщена на сайті https://apteka.net.ua/ має, виключно, інформаційний характер. Адміністрація сайту https://apteka.net.ua/ не несе відповідальності за можливі негативні наслідки, що можуть виникнути в результаті ознайомлення  користувача з інформацією розміщеною на сайті.

Послуги, продукти, інформація та інші матеріали на офіційному сайті мережі аптек «Бажаємо здоров’я» та «Аптека твоєї родини» та на офіційних сторінках у соціальних мережах  розміщені, виключно, в інформаційних цілях і не повинні сприйматися, як альтернатива консультації лікаря. Мережа аптек «Бажаємо здоров’я» та «Аптека твоєї родини»  не несе відповідальності за будь-які висновки, що були встановлені та прийняті до уваги читачем самостійно на підставі розміщеної інформації.

Встановлення діагнозу та вибір методики лікування здійснюється лише профільним лікарем. Обов’язково, перед застосуванням препарату проконсультуйтеся з лікарем!

Пам’ятайте, самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я!

Поділитися:
Коментувати допис
Коментар опублікується на сайті після перевірки модератором
Ще не додано жодного відгуку. Будьте першим хто це зробить.