Затримка місячних: причини

21 серпень 2023
Затримка місячних: причини

Менструація є фізіологічним процесом в жіночому організмі, при якому функціональний шар ендометрію відшаровується та виходить у вигляді вагінальної кровотечі. Жіночий організм чутливий до будь-яких впливів, тому затримка місячних може відбутись з різних причин. Відома та очікувана – настання вагітності. При запланованій вагітності такий симптом викликає радість, при незапланованій – тривогу та страх. Та затримка місячних може виникати внаслідок багатьох причин:

  • стресів та емоційних потрясінь;
  • гормональних збоїв;
  • під впливом різних гінекологічних захворювань;
  • від прийому гормональних контрацептивів та деяких інших лікарських препаратів;
  • зміни кліматичних поясів.

Багато факторів впливає на гормональний фон, а той своєю чергою змінює баланс жіночих статевих гормонів. Наприклад, ожиріння чи патологічна худоба ведуть до перевищення або нестачі жирової тканини, в якій накопичуються статеві гормони. Обидва стани можуть спровокувати збій циклу.

Фізіологічні причини затримки

Місячні починаються у дівчини на другому етапі статевого дозрівання. В початковому періоді, що триває приблизно 1,5 року, менструація може бути нерегулярною з причини встановлення циклу. У здорової жінки місячні продовжуються до 45-55 років – моменту настання менопаузи. Кожна жінка хоча б раз у житті стикається з порушеннями менструального циклу, зокрема із затримкою місячних. Збій менструального циклу можуть спровокувати стрес чи фізичні перевантаження. Такі стани не несуть небезпеки та проходять самостійно.

Менструальний цикл складається з декількох фаз:

  • фолікулярна – в яєчнику формується фолікул, що виробляє естроген; він стимулює ріст епітелію в матці для закріплення майбутнього ембріона;
  • овуляція – фаза розриву зрілого фолікула та виходу яйцеклітини; це найсприятливіший момент для настання вагітності;
  • лютеїнова фаза – період вироблення прогестерону, що готує слизову матки до прийняття заплідненої яйцеклітини; набряклий ендометрій матки утворює свого роду подушку, де закріпити плодове яйце;
  • при відсутності запліднення менструальний цикл виходить на завершальний етап – прогестерон припиняє вироблятись, а зайвий епітелій та судини з кров’ю відшаровуються та виходять вагінальною кровотечею.

Дізнатись про свій сприятливий період для настання вагітності допоможуть тести на овуляцію, що також дають змогу не пропустити важливий момент. Таке тестування стане в пригоді й тим, хто хоче вберегтися від вагітності. Забронювати тести можна на сайті інтернет-аптеки «Бажаємо здоров’я».

Психологічний вплив на регулярність циклу

Стрес, тривога, емоційні переживання – вагомі причини затримки місячних. Важкі життєві обставини, війна, голодування, безсоння – це сигнал організму, що треба виживати. Тому затратна репродуктивна функція просто вимикається. Тіло в стресі дає сигнал гіпоталамусу на припинення вироблення рилізинг-гормонів, за ними порушується синтез гормонів гіпофіза – це припиняє місячні.

Гінекологи діагностують вторинну психогенну аменорею. При гіпоменструальному синдромі місячні стають мізерними або ж приходять раз на кілька місяців. В стресових ситуаціях порушується робота щитоподібної залози, коли Т4 і ТТГ продукуються більше чи менше. Це теж викликає відсутність менструації.

Підвищена кількість кортизолу – гормону, що потрапляє в кров під час стресу, пригнічує синтез жіночих статевих гормонів. Насамперед необхідно нормалізувати стан, налагодити сон, харчування, додавши багаті на вітаміни та мікроелементи продукти. Скільки може бути затримка місячних при психологічних травмах? Як тільки стресовий вплив припиниться, цикл повернеться до норми.

Вплив способу життя та харчування на жіноче здоров’я

Норма затримки місячних – від 3 до 10 днів. Коли такі затримки стають регулярними або ще більшими, варто шукати причину. Якщо немає незвичних виділень, живіт не болить, самопочуття нормальне, то потрібно переглянути свій спосіб життя. Низька фізична активність, нестача рухливості, незбалансоване харчування, паління та алкоголь негативно впливають на загальний стан здоров’я та можуть викликати порушення менструального циклу. Ожиріння чи недостатня вага здатні порушувати гормональний фон, що теж призводить до затримок та збою циклу.

Багато хто губиться та не знає, що робити, якщо затримка місячних становить більше ніж тиждень. Для початку слід зробити тест на вагітність. Від результату залежить подальша стратегія дій.

На збій та зміну циклу, крім описаних вище, впливають наступні фактори:

  • настання вагітності;
  • аборт або викидень;
  • період лактації;
  • післяпологовий період.

Як бачите, виходячи з індивідуальних особливостей організму кожної людини, причин може бути багато тому необхідно звернутися до лікаря, провести обстеження та комплексну діагностику.

Які захворювання призводять до затримки менструації?

Затримка або відсутність місячних може свідчити також про наявність захворювання. З появою такого симптому потрібно пройти обстеження у гінеколога. Які хвороби провокують затримку:

  • патології щитоподібної залози – гіпотиреоз, гіпертиреоз, пухлини органу;
  • хвороби надниркових залоз;
  • полікістоз яєчників;
  • гіперпролактинемія;
  • запалення органів статевої та сечовидільної системи;
  • вірусні та бактеріальні інфекції;
  • цукровий діабет.

Часто причиною затримки та порушень місячних стає неконтрольоване вживання медикаментів, неправильне дозування, тобто самолікування. Порушення циклу – це серйозний привід звернутись до спеціаліста: гінеколога, ендокринолога, терапевта.

Вагітність

Вагітність призводить до припинення місячних на період виношування дитини, а часто й годування груддю. Перше, що повинна зробити жінка після десятиденної затримки, це зробити тест на вагітність. Такий самостійний скринінг з ймовірністю 95% підтвердить чи спростує факт вагітності. Для впевненості тест повторюють через 3 дні.

Визначити термін може тільки гінеколог за допомогою УЗД. Зазвичай настання вагітності супроводжується наступними ознаками:

  • ранкова нудота;
  • сонливість;
  • набряк грудей та больові відчуття в молочних залозах;
  • зміна в сприйнятті смаку та запаху.

Робити тест раніше ніж за 10 днів після затримки немає сенсу. Смужковий чи струменевий тест реагує на ХГЛ гормон. Він з’являється у сечі вагітної після потрапляння ембріона в матку та його закріплення, тобто не раніше ніж через тиждень після запліднення.

Менструація – важливий фізіологічний процес в організмі кожної здорової жінки. Затримка на строк понад 10 днів може бути сигналом організма про негативні зміни або вагітність. Репродуктивна система чутлива до будь-яких захворювань та інших факторів. Якщо жінка знає, що затримку спричинили фактори на кшталт стресу, зміни клімату, фізичного перенапруження, то варто почекати, коли все налагодиться. В іншому разі консультація лікаря є обов’язковою.

Редакторська група
Оновлено: 26.12.2023
Перевірено

Відмова від відповідальності

Інформація розміщена на сайті https://apteka.net.ua/ має, виключно, інформаційний характер. Адміністрація сайту https://apteka.net.ua/ не несе відповідальності за можливі негативні наслідки, що можуть виникнути в результаті ознайомлення  користувача з інформацією розміщеною на сайті.

Послуги, продукти, інформація та інші матеріали на офіційному сайті мережі аптек «Бажаємо здоров’я» та на офіційних сторінках у соціальних мережах  розміщені, виключно, в інформаційних цілях і не повинні сприйматися, як альтернатива консультації лікаря. Мережа аптек «Бажаємо здоров’я»  не несе відповідальності за будь-які висновки, що були встановлені та прийняті до уваги читачем самостійно на підставі розміщеної інформації.

Встановлення діагнозу та вибір методики лікування здійснюється лише профільним лікарем. Обов’язково, перед застосуванням препарату проконсультуйтеся з лікарем!

Пам’ятайте, самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я!

Поділитися:
Коментувати допис
Коментар опублікується на сайті після перевірки модератором
Ще не додано жодного відгуку. Будьте першим хто це зробить.