Гінекологічні захворювання: загальний список жіночих хвороб

10 серпень 2023
Гінекологічні захворювання: загальний список жіночих хвороб

Захворювань, що пов’язані з жіночою репродуктивною системою, доволі багато, тому об’єднати їх у класифікацію за однією або двома ознаками неможливо. Їх можна ділити на запальні та незапальні, на ті, що передаються статевим шляхом, і не передаються, гострі та хронічні. Тож спробуємо систематизувати всю цю інформацію та виділити основне.

Найчастіші причини статевих жіночих захворювань

Хотілося б відповісти на це питання одним чи двома реченнями, але це завдання з двома зірочками. По-перше, треба наголосити на щорічному профілактичному обстеженні у гінеколога. Це важливо для ранньої діагностики онкологічних станів шийки матки, що на початку не мають жодних симптомів. Також на щорічному прийомі жінка може поставити всі питання щодо актуальної контрацепції.

Найчастішими хворобами є порушення менструального циклу, ендометріоз і онкологічні захворювання органів репродуктивної системи. Вони значно впливають на якість життя та можливість завагітніти і виносити дитину. Часто зустрічається пролапс м’язів тазового дна, за якого гінекологічні препарати неефективні, а потрібне хірургічне втручання.

На менструальний цикл дуже впливають інші ендокринні захворювання, тож гінеколог часто співпрацює в тандемі з ендокринологом. Важливу роль також грає і сімейний анамнез, адже багато станів обумовлені генетично. Список гінекологічних захворювань дуже довгий, але найпоширеніші ми розглянемо нижче.

Як зрозуміти, що є гінекологічні проблеми?

Кожна жінка хоч раз у житті стикається з гінекологічними захворюваннями. До них не варто ставитися легковажно, оскільки вони можуть негативно вплинути на здатність народжувати дітей або, в деяких випадках, можуть загрожувати життю.

Є різні гінекологічні захворювання, симптоми яких можуть значно різнитись. Але до фахівця слід звернутись з приводу:

  1. Вагінальних виділень, які відрізняються від норми. Кровотеча, слиз із неприємним запахом, гнійні виділення – все це доречний привід записатися на консультацію в найближчий термін.
  2. Порушень менструального циклу: рясна болюча менструація, триває надто довго або надто мало.
  3. Гострого або тягнучого болю внизу живота. Тут потрібна консультація не тільки гінеколога, але і, в деяких випадках, хірурга. В будь-якому разі не варто нехтувати візитом до лікаря.
  4. Болю під час сексу або неприємних відчуттів, яких раніше не було.
  5. Печіння чи свербежу під час сечовипускання.
  6. Свербіння, почервоніння шкіри та слизових оболонок, лущення.

І це ще далеко не всі негативні симптоми, що можуть стати приводом до відвідування гінеколога.

З якими захворюваннями жінки звертаються найчастіше?

Серед найчастіших причин візиту до гінеколога такі:

Порушення менструального циклу або болюча менструація

На самому початку варто відзначити, що не треба терпіти біль, це не природно. Варто скористатися знеболювальними засобами для покращення якості життя та звернутися до лікаря. Інколи біль пов’язаний з овуляцією, тож може виникати в середині циклу.

За наявності супутніх захворювань органів малого таза треба звернути увагу на них, адже дисменорея (болюча менструація) може бути всього лише симптомом.

Відсутність менструації

Аменорея або відсутність менструації частіше турбує підлітків. Це може бути ознакою пізнього статевого дозрівання або наявності супутньої ендокринної патології.

Ендометріоз

Ендометріоз – це стан, при якому клітини ендометрію розростаються за межі внутрішньої стінки матки, викликаючи хронічний запальний процес. І весь фокус в тому, що ця тканина зберігає свої функції, тобто кровить один раз на місяць. Зазвичай її можна знайти в м’язовому шарі, яєчниках, жировій тканині малого тазу. Симптоми передбачають біль під час менструації, сексу, надмірну вагінальну кровотечу під час і між менструаціями, безпліддя. Лікування полягає в прийманні гормональних препаратів, стероїдів. Інколи доцільно хірургічне висічення такої тканини, якщо це зможе покращити якість життя та зберегти репродуктивні функції.

Молочниця

Кандидоз або більш знайома назва «молочниця». Це порушення місцевої мікрофлори, яке виникає при надмірному зростанні грибка роду Кандида. Часто вона виникає після статевого акту, тривалого або безконтрольного приймання антибактеріальних препаратів, на фоні стресу. Деякі жінки мають хронічну форму вагінального кандидозу, що значно погіршує якість життя.

Онкологічні захворювання шийки матки

Онкологічні захворювання шийки матки – плоскоклітинний рак. Він не кровить на ранніх стадіях, не болить, ніяк не сигналізує про свою наявність. Він поволі розвивається з маленької патологічної клітинки і без лікування потроху заволодіває всім органом. У цьому випадку дуже важлива рання діагностика, коли онкологічного захворювання можна позбутися без операції та зберегти орган. А ще краще до початку статевого життя робити щеплення від вірусу папіломи людини, адже його онкогенні штами і провокують розвиток цього грізного захворювання.

Це тільки верхівка айсберга, адже гінекологічних захворювань сотні, і всі вони відомі тільки спеціалістам. Важливо вчасно звертатись по допомогу і не нехтувати лікарськими призначеннями. Лікування гінекологічних захворювань може зайняти деякий час, тож до цього треба бути готовою.

Що робити для профілактики гінекологічних захворювань?

Є два головних правила, що допоможуть виявити хворобу на ранній стадії: не нехтувати симптомами (хай навіть найдрібнішими) та вчасно проходити профілактичний огляд.

У рутинний гінекологічний огляд входять:

  1. Обстеження репродуктивних органів малого таза, молочних залоз, зовнішніх статевих органів.
  2. Мазки з шийки матки на наявність різноманітних інфекцій, ознак захворювання та «неправильних» клітин, які свідчать про початок онкологічного процесу (PAP-тест). Скрінінг раку шийки матки – найпоширеніший тест, який виконується без болю та дискомфорту, але дає можливість дослідити клітини на наявність мутації. Хоча цей тест може бути не на 100% точним, він допомагає виявити ранні зміни в шийці матки, які можна легко вилікувати.

Гінекологія — це не тільки напрямок медицини про жіночі хвороби, це і розвиток дівчини, і методи контрацепції, і психологічна допомога за потребою. Не треба боятись звертатись до свого лікаря, навіть якщо скарг нема. Перед прийомом бажано підготувати та занотувати список питань, адже під час візиту дуже легко розгубитись.

Редакторська група
Оновлено: 26.12.2023
Перевірено

Відмова від відповідальності

Інформація розміщена на сайті https://apteka.net.ua/ має, виключно, інформаційний характер. Адміністрація сайту https://apteka.net.ua/ не несе відповідальності за можливі негативні наслідки, що можуть виникнути в результаті ознайомлення  користувача з інформацією розміщеною на сайті.

Послуги, продукти, інформація та інші матеріали на офіційному сайті мережі аптек «Бажаємо здоров’я» та «Аптека твоєї родини» та на офіційних сторінках у соціальних мережах  розміщені, виключно, в інформаційних цілях і не повинні сприйматися, як альтернатива консультації лікаря. Мережа аптек «Бажаємо здоров’я» та «Аптека твоєї родини»  не несе відповідальності за будь-які висновки, що були встановлені та прийняті до уваги читачем самостійно на підставі розміщеної інформації.

Встановлення діагнозу та вибір методики лікування здійснюється лише профільним лікарем. Обов’язково, перед застосуванням препарату проконсультуйтеся з лікарем!

Пам’ятайте, самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я!

Поділитися:
Коментувати допис
Коментар опублікується на сайті після перевірки модератором
Ще не додано жодного відгуку. Будьте першим хто це зробить.