Молочні продукти: користь чи шкода

29 серпень 2023
Молочні продукти: користь чи шкода

Уже кілька століть в раціоні людини присутнє молоко та продукти на його основі. Вони приносять надзвичайну користь для організму, хоча є й такі люди, що майже не споживають їх, стверджуючи зворотнє. Кисломолочні продукти для дітей – обов’язкова складова дитячого харчування.

Перед потраплянням на полиці магазинів тваринна продукція проходить обов’язкову обробку. Це пастеризація або стерилізація. Молоко безпосередньо з-під корови чи кози може містити шкідливі бактерії.

Пастеризація – досить тривалий процес, при якому рідину гріють близько пів години за температури 65 градусів. Потім пів хвилини вона нагрівається до 75 градусів і на кілька секунд до 90 градусів, після цього різко охолоджується. Таким чином молоко не кипить. Стерилізація – нагрівання вище 100 градусів (рідина закипає). Кожен із видів обробки вбиває всі шкідливі мікроорганізми. Звісно, дещо втрачається харчова цінність (зменшується вміст корисних речовин).

Молоко: шкода і користь

Молоко – джерело вітамінів та мінералів. Особливо багато в ньому білка та кальцію. Білок необхідний для розвитку м’язової системи, а кальцій – для кісток. Інколи виробники додатково додають в склад молочних продуктів вітамін D. Якщо дитина відмовляється пити звичайне молоко, то можна давати продукти на його основі.

Зокрема, в йогурті, кефірі, ряжанці та інших кисломолочних напоях крім кальцію містяться ще й корисні бактерії, які покращують мікрофлору кишечника та його роботу загалом. Ці корисні молочні продукти також сприяють імунітету організму, адже більша частина імунітету утворюється саме в кишечнику.

Цінність молока і молочних продуктів для людського організму визначається тим, які корисні речовини містяться в молочних продуктах. В складі молока присутні такі життєво необхідні речовини:

  • кальцій;
  • рибофлавін;
  • фосфор;
  • вітаміни В12 та А;
  • калій;
  • цинк;
  • магній.

Вживати молочні продукти необхідно регулярно. Калій у складі розширює нервові судини та запобігає розвитку серцево-судинних захворювань. Кальцій зміцнює кістки, тому він потрібен і зовсім маленьким дітям, і людям похилого віку. Дуже важливе молоко в раціоні спортсменів: як додаткове джерело білка для росту м'язової маси або набору ваги перед змаганнями.

Надзвичайно корисні молокопродукти для зубів. Вони знижують кислотність ротової порожнини, сприяють відтоку слини, зменшують зубний наліт, знижують час утворення карієсу.

Попри велику кількість переваг, є і недоліки. Існує ряд особливостей, чому не можна пити молоко. Перш за все це стосується вмісту насичених жирів, які є основною причиною виникнення серцево-судинних захворювань. Крім того, надмірне споживання може призвести до загострення хвороб ШКТ: проблеми зі шлунком, холецистит, гастрит, панкреатит, закрепи. Особливо небезпечне споживання у гострий період хвороби.

Крім того, частина людей має непереносимість лактози. Це проявляється у вигляді здуття живота, виділення газів. У одного з 50 людей є також алергія на молоко. Тому таким людям небажано вживати молокопродукти.

Також необхідно бути впевненим в якості продукції певного виробника. Молочні продукти можуть забруднюватися антибіотиками чи пестицидами, які потрапляють туди при годуванні корів забрудненим кормом. Стерилізація чи пастеризація не здатні позбавити від таких небезпечних складників. Дослідження продукції деяких виробників довели, що в молокопродуктах містяться досить шкідливі речовини, які мають властивість накопичуватися в організмі та призводити до серйозних проблем.

Пити чи не пити молоко

Організм має отримувати з їжі необхідну для життєдіяльності енергію і всі необхідні поживні речовини. Навіть якщо є непереносимість лактози, молоко не заборонене: просто необхідно споживати його помірно. Стосується це і цілком здорових людей: денна норма для дорослого не має перевищувати 400-500 г, а для дітей цей показник становить 300-400 г.

Досить часто постає питання, чи можна пити молоко під час прийому антибіотиків.. Не варто цього робити, адже зазвичай це призводить до зниження ефективності медичних препаратів. Також досить небезпечно поєднувати біологічно-активні добавки, що містять кальцій, з молоком.

Таким чином молоко та продукти на його основі – життєво необхідні. Але використовувати їх можна лише в помірних дозах. Склянка молока чи кефіру на день дозволяє поповнити запаси організму корисними речовинами. Якщо є проблеми з непереносимістю лактози чи алергічними реакціями, тоді попередньо необхідна консультація з лікарем.

Редакторська група
Оновлено: 02.04.2024
Перевірено

Відмова від відповідальності

Інформація розміщена на сайті https://apteka.net.ua/ має, виключно, інформаційний характер. Адміністрація сайту https://apteka.net.ua/ не несе відповідальності за можливі негативні наслідки, що можуть виникнути в результаті ознайомлення  користувача з інформацією розміщеною на сайті.

Послуги, продукти, інформація та інші матеріали на офіційному сайті мережі аптек «Бажаємо здоров’я» та «Аптека твоєї родини» та на офіційних сторінках у соціальних мережах  розміщені, виключно, в інформаційних цілях і не повинні сприйматися, як альтернатива консультації лікаря. Мережа аптек «Бажаємо здоров’я» та «Аптека твоєї родини»  не несе відповідальності за будь-які висновки, що були встановлені та прийняті до уваги читачем самостійно на підставі розміщеної інформації.

Встановлення діагнозу та вибір методики лікування здійснюється лише профільним лікарем. Обов’язково, перед застосуванням препарату проконсультуйтеся з лікарем!

Пам’ятайте, самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я!

Поділитися:
Коментувати допис
Коментар опублікується на сайті після перевірки модератором
Ще не додано жодного відгуку. Будьте першим хто це зробить.