Профілактика та лікування мікозів нігтів

21 вересень 2023
Профілактика та лікування мікозів нігтів

Мікози нігтів - це грибкове захворювання, яке вражає нігті на руках і ногах і легко передається оточуючим. Мікози можуть викликати умовно-патогенні або патогенні види грибків. Переважно це грибки роду Trichophyton, Epidermophyton або Microsporum. Для росту та розмноження грибкові колонії використовують білок кератин, один із компонентів нігтів, волосся та верхнього шару шкіри.

Чи передається грибок нігтів, і як? Механізм передачі грибів дуже простий — безпосередній побутовий контакт зі збудником. Це луски шкіри та нігтів хворої людини, що містять спори патогенних грибів. Поширення оніхомікозу — грибкової інфекції нігтів — відбувається через спільне користування рушниками, взуттям, пилками для нігтів, ножицями. Збудники довго зберігаються на поверхнях: підлозі бань, саун, басейнів, душових. Вони потрапляють на шкіру та добре розмножуються, особливо у вологому середовищі.

Найпоширенішим є мікоз нігтів на ногах, тому що нігті частіше травмуються, стопи є зоною підвищеного потовиділення. Запобігти зараженню можна дотриманням правил особистої гігієни. Грибкова інфекція нігтів, на перший погляд, не загрожує життю, але значно погіршує його якість. Оніхомікоз є значним навантаженням на імунну систему і відвертає її сили від боротьби з іншими серйозними захворюваннями. Тому ліки від грибкових інфекцій, призначені дерматологом, допоможуть позбавитися оніхомікозу. Придбати такі препарати можна через аптечну мережу «Бажаємо здоров’я».

Мікоз нігтів: причини та способи поширення

Імунітет людини постійно стикається з різними патогенами: вірусами, бактеріями, грибками. Сильна імунна система легко долає інфекції. Але при ослабленні грибок починає активно розмножуватися. Що може знизити захисні сили організму і сприяти розвитку грибкової інфекції::

  • порушення кровообігу в пальцях завдяки тісному взуттю;
  • підвищена вологість стоп внаслідок гіпергідрозу чи зовнішніх факторів;
  • травмування нігтів;
  • тромбоз, патології вен та судин на ногах;
  • деякі протимікробні засоби;
  • стрес.

Супутні та хронічні хвороби, як-от цукровий діабет, псоріаз, імунодефіцити, набагато підвищують ризики розвитку оніхомікозів. Ураження інших органів грибковою інфекцією (шкіри, волосистої частини голови) викликає сильний свербіж. Постійне розчухування нігтями сприяє їх інфікуванню. Тому необхідне комплексне лікування пацієнтів.

Діагностика мікозів нігтів: ознаки хвороби

Грибкові інвазії, що вражають нігтьову пластину, поділяють на нормотрофічний, гіпертрофічний та атрофічний оніхомікоз. Ці 3 категорії мають ознаки деструктивних змін нігтів:

  1. Зміна кольору, поява на пластині смужок та плям.
  2. Пластина потовщується, жовтіє та руйнується, вона втрачає не тільки колір, а й блиск, виглядає значно деформованою.
  3. Ламкі та тонкі нігті відшаровуються від свого ложа.

Серед симптомів мікозу може бути присутня і болісність ураженого нігтя. Контакт зі взуттям викликає сильні больові відчуття, а від нігтя йде неприємний запах. Відсутність лікування призводить до виникнення паралельних інфекцій та алергій на фоні послабленого імунітету.

Звернення до дерматолога та проведення лабораторних аналізів потрібні для постановки та підтвердження діагнозу. Зазвичай призначають зішкріб з нігтя для проведення мікроскопічного дослідження на патогени та посів для виявлення збудника.

Лікування мікозів нігтів

Лікування мікозів має проходити за призначенням дерматолога та під його контролем. Інфікування та стадії розвитку мікозу проходять поступово, і з кожним етапом проблема посилюється. Чим більше ви будете ігнорувати хворобу, тим важче буде від неї позбутися. Спочатку грибок проникає на край нігтя, чи з його боків. За сприятливих умов колонія поширюється на всю пластину, змінюючи її колір та форму. Самостійне видалення пошкоджених ділянок нігтя не дає результату, тому як грибок проникає в глибокі шари та піднігтьове ложе.

Дерматолог призначить аналізи для виявлення виду збудника та вирішить, як лікувати мікоз нігтів. Лікар розробить комплексну терапію:

  • місцеві протигрибкові препарати: креми, мазі, спреї;
  • протигрибкові комплексні засоби: пігулки, капсули, ін’єкції;
  • подологічні маніпуляції;
  • фізіотерапевтичні процедури.

Тривалість курсу залежить від стадії хвороби, стану пацієнта, результатів його аналізів. Зазвичай процес терапії та реабілітація займає кілька місяців.

Профілактика мікозів нігтів

До деяких інфекцій імунна система формує постійний захист. На жаль, від мікозів немає специфічного імунітету. Після лікування ризик повторного інфікування продовжує залишатися високим. Профілактика мікозу нігтів включає наступні кроки:

  • дотримання особистої гігієни;
  • особлива увага до гігієни нігтів;
  • використання індивідуальних засобів для манікюру та педикюру;
  • носіння захисного взуття в громадських місцях: на пляжах, в банях, басейнах, туалетах, душових;
  • підбір зручного взуття, що добре вентилюється;
  • використання антисептиків для захисту.

Важливо правильно доглядати за нігтями під час лікування та після проходження курсу терапії. Стригти нігті потрібно не дуже коротко, рівно, не видаляти бокові частини. Але не допускати сильного їх відростання. Шкарпетки та взуття під час лікування необхідно продезінфікувати спеціальними засобами. Слідкувати, щоби вони завжди були чистими та сухими.

З метою профілактики мікозів стопи миють кожного дня прохолодною водою з милом. Завжди користуються індивідуальним рушником. Підлога та поверхні ванних кімнат обробляються дезінфікуючими засобами. В разі травмування нігтів чи стоп використовують антисептики.

При підозрі на інфікування потрібно одразу звертатися до лікаря. Лікування народними методами є неефективним та навіть шкідливим. Самолікування за допомогою лікарських препаратів є небезпечним. Протигрибкові препарати мають вплив на печінку, їх не призначають людям з хворобами серця. Тому тільки дерматолог чи міколог може призначити терапію, визначити дозування та тривалість курсу лікування.

Редакторська група
Оновлено: 03.01.2024
Перевірено

Відмова від відповідальності

Інформація розміщена на сайті https://apteka.net.ua/ має, виключно, інформаційний характер. Адміністрація сайту https://apteka.net.ua/ не несе відповідальності за можливі негативні наслідки, що можуть виникнути в результаті ознайомлення  користувача з інформацією розміщеною на сайті.

Послуги, продукти, інформація та інші матеріали на офіційному сайті мережі аптек «Бажаємо здоров’я» та «Аптека твоєї родини» та на офіційних сторінках у соціальних мережах  розміщені, виключно, в інформаційних цілях і не повинні сприйматися, як альтернатива консультації лікаря. Мережа аптек «Бажаємо здоров’я» та «Аптека твоєї родини»  не несе відповідальності за будь-які висновки, що були встановлені та прийняті до уваги читачем самостійно на підставі розміщеної інформації.

Встановлення діагнозу та вибір методики лікування здійснюється лише профільним лікарем. Обов’язково, перед застосуванням препарату проконсультуйтеся з лікарем!

Пам’ятайте, самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я!

Поділитися:
Коментувати допис
Коментар опублікується на сайті після перевірки модератором
Ще не додано жодного відгуку. Будьте першим хто це зробить.