Триместри вагітності: що варто знати майбутнім мамам

03 серпень 2023
Триместри вагітності: що варто знати майбутнім мамам

Триместри вагітності — три приблизно рівні проміжки часу, на які ділиться весь період виношування дитини, від зачаття до пологів. Якщо загалом нормальна вагітність триває близько 280 діб (40 тижнів), то тривалість кожного триместру складає приблизно три місяці, причому останній закінчується пологами.

Такий поділ застосовують не лише для зручності. Упродовж кожного із цих трьох періодів в організмі дитини та мами відбуваються певні процеси, від яких залежить нормальний перебіг виношування, пологів та перших місяців життя малюка.

Перший триместр вагітності: що потрібно знати?

Починається від моменту запліднення та занурення ембріона в слизову оболонку матки — імплантації. Це дуже важливий період, цей час починається активне ділення клітин майбутньої дитини, відбувається утворення зачатків найважливіших органів і систем

Перший триместр вагітності є вкрай важливим для плода, будь-які негативні впливи можуть призвести до порушень і викидня. Щоби не пропустити початок цього надважливого періоду, треба слідкувати за місячними. Якщо менструація затримується на 5–7 днів, уже потрібно перевіритися. Зробити це вдома допоможуть будь-які тести для визначення вагітності, які можна придбати в аптечній мережі «Бажаємо здоров’я»

Починаючи з 8-го тижня, Ваша дитина починає повільно переростати з ембріона в плід:

  • починає битися серденько;
  • утворюються пальці на руках та ногах;
  • стартують процеси обміну речовин;
  • з’являються повіки, котрі відкриваються за кілька тижнів до пологів;
  • виникають зв’язки між нервами та м’язами, тому плід може рухатися.

Матір у першому триместрі вагітності стикається з такими явищами:

  • гормональна перебудова організму;
  • перепади настрою;
  • наливаються та стають чутливими груди;
  • нудота, блювота (ранній токсикоз вагітності);
  • може виникати головний біль.

Прояви інтоксикації, попри стереотип, виникають не завжди зранку. Напади нудоти здатні з’являтися у будь-яку пору доби. І їх не можна розглядати як перші ознаки вагітності, 1–2 тижні якої часто не мають жодних симптомів, окрім припинення менструацій.

Через високу потребу плода в поживних речовинах та енергії, посиленого харчування потребує й організм матері. Адже саме з крові мами, через плаценту, малюк отримує все необхідне для розвитку.

Щоб уникнути дефіциту важливих сполук, варто обговорити з лікарем їх додаткові джерела. Наразі, аптека «Бажаємо здоров’я» готова запропонувати кожній жінці вітаміни для вагітних. Це засоби, які можна приймати не тільки впродовж виношування, але й у періоді планування зачаття.

Коли починається 2 триместр вагітності й у чому його особливості?

Коли настає другий триместр вагітності, плід уже має зачатки всіх органів і систем. Упродовж цих тижнів у його організмі йдуть процеси диференціювання, узгодження функцій організму:

  • з’являється дихальний автоматизм;
  • плід здатен рухатися, робити ковтальні рухи;
  • диференціюються шкіра, волосся, нігті;
  • починає функціонувати кишківник;
  • розпочинає синтез крові кістковий мозок;
  • формуються смакові рецептори;
  • виникають добові ритми: майбутня дитина може спати, прокидатися і знову засинати.

Процеси диференціювання дуже тендітні й чутливі, тому негативні впливи, хвороба матері чи токсини призводять до порушень ембріональному розвитку. На початок цього етапу вага майбутньої дитини сягає приблизно 30 грамів, а на кінець може становити близько 0,7 кг.

Матір, з початком другого триместру, часто відчуває полегшення стану. Слабшає або зникає інтоксикація, організм адаптується до гормональних змін. Але в цей час матка сягає помітних розмірів, може зміщувати внутрішні органи. Через це у вагітних жінок набрякають ноги, пальці, обличчя.

Коли починає рости живіт?

Саме після перших 12 тижнів ріст плода важко приховати. Він розтягує матку, поступово накопичуються навколоплідні води. Зазвичай саме в другому триместрі живіт і починає збільшуватися.

Інші, не завжди бажані симптоми вагітності, — розтяжки шкіри на животі, сідницях, грудях та стегнах — теж виникають після перших трьох-чотирьох місяців вагітності.

Коли наступає 3 триместр вагітності: усе що треба знати

Наприкінці перших шести місяців розвитку плід уже має всі ознаки маленької людини. Тому третій триместр вагітності ще називають періодом дозрівання органів та систем.

Кістки вже сформовані та збагачуються кальцієм, твердішають. Активно рухаються очі, навіть може сприйматися світло. Дозрівають легені, у них з’являється сурфактант — речовина, без якої альвеоли злипаються і дихання не є можливим.

Попри те, що органи та системи плода вже сформовані, він лишається вразливим. Сама ж жінка може стикнутися з небезпечним пізнім гестозом, еклампсією. Тому в цей час необхідні планові обстеження в лікаря для виявлення будь-яких загроз та негараздів.

Триместри вагітності за тижнями

Загалом, якщо розглядати нормальну вагітність по тижнях, то триместри діляться не на три повні місяці. Та й пологи не прив’язані суворо до 40 тижнів, а можуть варіюватися.

Отже, для першого триместру вагітності відводяться перші 12 тижнів від першого дня останніх місячних. Другий триместр починається з 13 тижня вагітності та умовно триває до 28 тижня. Час, який проходить від цього часу до пологів, належить до третього триместру вагітності.

Для нормального перебігу виношування про своє здоров’я треба піклуватися завчасно: пройти обстеження з партнером до зачаття, визначити ймовірні ризики та усунути їх. У цьому допоможе жіноча консультація та аптека «Бажаємо здоров’я».

Редакторська група
Оновлено: 28.03.2024
Перевірено

Відмова від відповідальності

Інформація розміщена на сайті https://apteka.net.ua/ має, виключно, інформаційний характер. Адміністрація сайту https://apteka.net.ua/ не несе відповідальності за можливі негативні наслідки, що можуть виникнути в результаті ознайомлення  користувача з інформацією розміщеною на сайті.

Послуги, продукти, інформація та інші матеріали на офіційному сайті мережі аптек «Бажаємо здоров’я» та «Аптека твоєї родини» та на офіційних сторінках у соціальних мережах  розміщені, виключно, в інформаційних цілях і не повинні сприйматися, як альтернатива консультації лікаря. Мережа аптек «Бажаємо здоров’я» та «Аптека твоєї родини»  не несе відповідальності за будь-які висновки, що були встановлені та прийняті до уваги читачем самостійно на підставі розміщеної інформації.

Встановлення діагнозу та вибір методики лікування здійснюється лише профільним лікарем. Обов’язково, перед застосуванням препарату проконсультуйтеся з лікарем!

Пам’ятайте, самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я!

Поділитися:
Коментувати допис
Коментар опублікується на сайті після перевірки модератором
Ще не додано жодного відгуку. Будьте першим хто це зробить.