Як зберегти вітаміни в харчових продуктах

05 вересень 2023
Як зберегти вітаміни в харчових продуктах

Кожне вживання їжі необхідне не тільки для поповнення енергії та сил. Разом із продуктами організм отримує різноманітні вітаміни та мікроелементи. Тож не дивно, що багато дієтологів підкреслюють важливість різноманітного і збалансованого харчування. Тільки в такому разі можливе надходження корисних речовин в організм.

На жаль, майже всі вітаміни – речовини досить “ніжні”. Вони мають властивість руйнуватися при тривалому зберіганні продуктів і в процесі приготування їжі. Іноді складно згадати, в яких продуктах містяться ті чи інші вітаміни. На допомогу приходить таблиці , які можна знайти в соцмережах,з повним переліком основних харчових джерел вітамінів і мікроелементів та іх кількості в конкретному продукті. Але вони не попереджають, що цифри вказують на вміст у сирих продуктах. Навіть за найменшого впливу температури їжа починає втрачати вітаміни: це може бути варіння, смаження, приготування на пару. Насправді навіть тривале зберігання може негативно позначитися на початковій кількості вітамінів в овочах і фруктах. Тому так важливо знати правила зберігання їжі.

Які чинники здатні вплинути на втрату вітамінів

Щоб зберегти якість продуктів, достатньо розуміти, які саме процеси негативно впливають на корисні елементи, адже часто умов зберігання продуктів не дотримуються. Існують загальні правила, які рекомендують зберігати овочі та фрукти від:

  • перепадів температури;
  • впливу вологи;
  • постійного впливу холоду або гарячого повітря;
  • ультрафіолетового випромінювання.

Подібні фактори негативно позначаються не тільки на кількості вітамінів, а й на смакових якостях. Варто пам'ятати, що правила зберігання їжі виключають теплі погано вентильовані місця. У таких умовах їжа протягом лічених днів втрачає свої смакові якості.

Особливу увагу варто приділити способу приготування їжі. Якщо для вас у пріоритеті зрозуміти, як зберегти вітаміни, варто уникати тривалого приготування. Під час готування обмежте обсмажування на сильному вогні на великій кількості олії або тривале варіння. Інакше майже всі вітаміни будуть втрачені і користі від подібного приготування не буде. Рекомендується готувати на пару або пасерувати овочі буквально кілька хвилин. У цьому випадку залишається максимальна кількість корисних елементів.

Щоб зберегти вітаміни в продуктах, використання яких планується тільки через деякий час, варто підготувати їжу до правильного зберігання. Так, овочі та фрукти не можуть зберігатися в холодильнику в пластику та пакетах. В іншому разі починає активно вироблятися конденсат, що тільки посилює псування продукту.

Якщо для вас важливий поділ продуктів у холодильнику, варто звернути увагу на можливість використання вакуумних пакетів. Вакууматор коштує недорого і дасть змогу упакувати продукти в спеціальну плівку, яка запобігає передчасному псуванню. На відміну від звичайних пакетів, у вакуумних відсутній вплив кисню і немає можливості потрапляння різних бактерій. Саме тому передчасне псування продуктів просто виключене.

Єдиний мінус – це обмеження на кількість продуктів, що упаковуються за раз. Розміри подібних вакуумних пакетів не дають змоги зберігати велику кількість продуктів. Ягоди і фрукти для збереження краще заморожувати, а не сушити. Замість варення краще протирати їх з цукром.

Якщо ви маєте морозильну камеру з ефектом шокової заморозки, рекомендується скористатися такою функцією. У такому разі швидке заморожування не дасть змоги втратити продуктам вітаміни і дозволить зберегти їх до моменту, поки овочі або фрукти вам знадобляться.

Але варто пам'ятати, що повторне заморожування не допускається, тому варто розділити продукти на кілька порцій, щоб ви за один раз використовували рівно стільки їжі, скільки потрібно. Звичайні холодильники для подібних цілей можуть не підійти, якщо не оснащені подібною функцією. До того ж вони часто просто не здатні підтримувати необхідний рівень низької температури, щоб запобігти розвитку хвороботворних бактерій.

Для зберігання можна використовувати спеціальні контейнери для морозильних камер або вакуумні пакети. Головне, заморожувати всю їжу поступово, не забиваючи разом полиці в морозильній камері. Інакше пристрій не впорається з швидким заморожуванням усієї їжі й деяку кількість вітамінів буде втрачено.

Правило актуальне для різних продуктів, а саме м'яса, овочів, риби, напівфабрикатів.

Як готувати, щоб зберегти вітаміни?

Навіть під час приготування можна отримати максимум користі з їжі. Варто вдатися до хитрощів азійської кухні, в якій продукти піддаються мінімальній термічній обробці. Навіть м'ясо або рибу вони переважно готують протягом кількох хвилин. Для цього достатньо лише нарізати продукти соломкою або невеликими кубиками й обсмажити їх на сильному вогні.

Під час варіння варто уникати великої кількості води. Вона просто вбере корисні елементи в себе. За можливості варто використовувати рецепти приготування варених овочів у духовці, мікрохвильовій печі або на пару. У такому разі час готування займає кілька хвилин, а користі в продуктах набагато більше.

Варто пам'ятати, що консервування згубно діє на вітаміни, які містяться в овочах та фруктах. Вплив оцту і цукру практично повністю нейтралізує користь. Для тривалого зберігання можна використовувати рецепти маринування або закваски. Такі способи менш згубні і в рази корисніші для організму.

Насправді дотримуватися правил зберігання продуктів зовсім не складно, а в результаті ви отримуєте відчутну користь для себе і своїх близьких.

Редакторська група
Оновлено: 04.04.2024
Перевірено

Відмова від відповідальності

Інформація розміщена на сайті https://apteka.net.ua/ має, виключно, інформаційний характер. Адміністрація сайту https://apteka.net.ua/ не несе відповідальності за можливі негативні наслідки, що можуть виникнути в результаті ознайомлення  користувача з інформацією розміщеною на сайті.

Послуги, продукти, інформація та інші матеріали на офіційному сайті мережі аптек «Бажаємо здоров’я» та «Аптека твоєї родини» та на офіційних сторінках у соціальних мережах  розміщені, виключно, в інформаційних цілях і не повинні сприйматися, як альтернатива консультації лікаря. Мережа аптек «Бажаємо здоров’я» та «Аптека твоєї родини»  не несе відповідальності за будь-які висновки, що були встановлені та прийняті до уваги читачем самостійно на підставі розміщеної інформації.

Встановлення діагнозу та вибір методики лікування здійснюється лише профільним лікарем. Обов’язково, перед застосуванням препарату проконсультуйтеся з лікарем!

Пам’ятайте, самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я!

Поділитися:
Коментувати допис
Коментар опублікується на сайті після перевірки модератором
Ще не додано жодного відгуку. Будьте першим хто це зробить.