Застуда: чому виникає та як швидко вилікувати

31 серпень 2023
Застуда: чому виникає та як швидко вилікувати

Серед найпоширеніших захворювань, з якими багато хто стикається щороку і навіть кілька разів на рік, першість має застуда. Ця хвороба багатьма не сприймається всерйоз. Хоча насправді така думка помилкова. Якщо допустити появу ускладнень, можна зіткнутися з більш серйозними наслідками. Саме тому варто розуміти, як лікувати застуду, і почати процес якомога раніше.

Причини появи

Застуда, грип та ГРВІ у дітей та дорослих – найчастіші причини звернення до дільничних лікарів.

Ці захворювання характеризуються поширеністю в холодну пору року (переважно восени і взимку).

Слизові оболонки верхніх дихальних шляхів людини колонізовані багатьма бактеріями, в тому числі умовно-патогенними. При нормальному імунітеті ніяких симптомів захворювання не спостерігається, але якщо відбулось його порушення, простудних захворювань не уникнути.

До зниження загального імунітету можуть призвести стреси, переохолодження і хронічна перевтома.

Безпосередньою причиною епідемій грипу та ГРВІ є інфекційні агенти вірусної природи.

Виділяють кілька факторів, які провокують виникнення застуди. Серед них:

  • загальне переохолодження організму;
  • локалізована гіпотермія – наприклад, при ходьбі босоніж по холодній землі;
  • підвищене потовиділення та протяги – наприклад, коли рятуєтесь від літньої спеки під кондиціонером;
  • вживання холодних напоїв або їжі.

Причиною ГРВІ є потрапляння вірусу в організм людини. Також серед чинників ризику зараження ГРВІ особливе місце займає:

  • ослаблений або несформований імунітет;
  • відсутність або недостатність особистої гігієни (горезвісне миття рук після вулиці або контакту з тваринами);
  • спілкування з уже зараженою людиною;

Першими симптомами захворювання є загальна слабкість, головний біль, біль у м’язах і суглобах. Якщо вдатися до лікувальних заходів на цій стадії, можна зупинити прогресування захворювання. Однак у більшості випадків на четвертий або навіть п'ятий день починають з'являтися нежить і кашель. На відміну від хвороб, де заразником виступає бактерія (слиз, що виділяється, у такому випадку набуває зеленого або жовтого відтінку), за застуди він найчастіше прозорий і дуже рідкий. Підвищення температури при застуді – непостійна ознака.

Часто хвороба протікає без високої температури, але до вечора температура може піднятися до субфебрильних значень – 37,0-37,5 градусів Цельсія.

Варто розуміти, що симптоми грипу, на відміну від застуди, набагато сильніші і проявляються швидше. Уже через кілька годин після зараження з'являються одразу висока температура, кашель, хворобливі відчуття, сильні головні болі.

Щоб скоротити ймовірність зараження, варто дотримуватися простих профілактичних правил. Під час сезонних загострень застуди насправді достатньо доде́ржуватися таких простих правил, як:

  • регулярне миття рук за допомогою мила (можна використовувати як кускове, так і рідке, без допоміжних властивостей);
  • за можливості уникати контакту з тими, хто вже захворів;
  • намагатися підтримувати імунітет і посилювати його.

Насправді останній пункт виконувати не так складно, як може здатися на перший погляд. Достатньо лише дотримуватися режиму сну, стежити за харчуванням, намагатися уникати стресових ситуацій і звести до мінімуму вживання алкоголю.

Як лікувати застуду

Насправді перераховані методи дають змогу якщо не повністю усунути ймовірність зараження, то мінімізувати її. Але навіть у такому разі доводиться стикатися з неприємними симптомами. Насправді достатньо знати, як лікувати застуду, і ви зможете позбутися неприємних симптомів уже за кілька днів. Рекомендується якомога довше відпочивати, дотримуватися постільного режиму. У режим харчування варто додати рясне тепле пиття, при цьому варто уникати гарячих супів і напоїв. Вони тільки подразнюють слизові горла і здатні посилити неприємні відчуття.

Варто також уникнути вживання важкої і смаженої їжі, оскільки занадто довге постійне перетравлення подібної їжі забирає багато сил в організму, і йому практично нічого не залишається для боротьби із застудою. І не варто забувати про важливість постійного провітрювання. Приплив свіжого прохолодного повітря не дасть змоги «засохнути» пазухам носа, що полегшить перебіг нежитю. Якщо можливості провітрювання немає, варто скористатися зволожувачем. Спільно з цим не варто забувати і про протизастудні препарати, жарознижувальні та безрецептурні ЛЗ, які застосовуються для симптоматичного лікування застудних захворювань: краплі у ніс, якщо непокоять нежить та закладання, сиропи чи таблетки від кашлю, спреї при болі у горлі.

Деякі комплексні засоби для зниження симптомів застуди, наприклад, порошки чи саше, здатні викликати сонливість, тому використання їх рекомендується знизити до мінімуму, наприклад, якщо необхідна термінова поїздка або розв'язання інших питань.

Деяких також цікавить, як лікувати застуду в домашніх умовах. Ефективними будуть народні засоби, особливо якщо розвилась застуда без підвищення температури. До них належать:

  • чай з малинового та брусничного листя;
  • молоко з медом (не гаряче, а тепле);
  • ванни для ніг з гірчицею;
  • вдихання пару відвару ромашки, шавлії;
  • розтирання грудей (ділянка анатомічного розташування серця виключається) борсучим жиром і настойками на горілці.

Лікування ГРВІ найчастіше вимагає втручання фахівців. Залежно від тяжкості захворювання лікування ГРВІ проводиться в умовах стаціонару або амбулаторно, через те, що вірус може давати ускладнення на багато органів.

Варто розуміти, що лікування застуди необхідне для поліпшення власного самопочуття. Але в деяких випадках, наприклад, для дітей або вагітних, необхідно продумувати індивідуальний підхід. Адже вони найбільш уразливі перед впливом не тільки застуди, а й різних препаратів. Виключно фахівець допоможе підібрати ліки від грипу та застуди у максимально короткі терміни та допоможе одужати, водночас не зашкодивши організму.

Редакторська група
Оновлено: 27.12.2023
Перевірено

Відмова від відповідальності

Інформація розміщена на сайті https://apteka.net.ua/ має, виключно, інформаційний характер. Адміністрація сайту https://apteka.net.ua/ не несе відповідальності за можливі негативні наслідки, що можуть виникнути в результаті ознайомлення  користувача з інформацією розміщеною на сайті.

Послуги, продукти, інформація та інші матеріали на офіційному сайті мережі аптек «Бажаємо здоров’я» та «Аптека твоєї родини» та на офіційних сторінках у соціальних мережах  розміщені, виключно, в інформаційних цілях і не повинні сприйматися, як альтернатива консультації лікаря. Мережа аптек «Бажаємо здоров’я» та «Аптека твоєї родини»  не несе відповідальності за будь-які висновки, що були встановлені та прийняті до уваги читачем самостійно на підставі розміщеної інформації.

Встановлення діагнозу та вибір методики лікування здійснюється лише профільним лікарем. Обов’язково, перед застосуванням препарату проконсультуйтеся з лікарем!

Пам’ятайте, самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я!

Поділитися:
Коментувати допис
Коментар опублікується на сайті після перевірки модератором
Ще не додано жодного відгуку. Будьте першим хто це зробить.