Піклуйтеся про своє серце: зниження ризику інфаркту

14 вересень 2023
Піклуйтеся про своє серце: зниження ризику інфаркту

Інфаркт міокарда - небезпечне для життя захворювання, що обумовлене омертвінням ділянки серцевого м'яза через її недостатнє кровопостачання. Виникає раптово, може стати причиною інвалідності та навіть призвести до смерті. Основна причина – звуження кровоносних судин через виникнення всередині них тромбів та холестеринових бляшок.

Сьогодні інфаркт міокарда – одна з найрозповсюдженіших причин смертності серед дорослих пацієнтів. Частіше за все вражає людей у похилому віці, проте статистика вказує на збільшення летальних випадків у молодих осіб і навіть дітей. На щастя, інфаркту можна запобігти. Здоровий спосіб життя та певні профілактичні заходи гарантують здоров’я серця та судин на довгі роки.

Фактори ризику інфаркту

Що таке інфаркт, відомо багатьом. Але чому він виникає? Серед основних факторів ризику, які сприяють виникненню будь-якої форми інфаркту міокарда, зазначають:

  • тютюнопаління;
  • зловживання алкоголем;
  • гіпертонічну хворобу;
  • надмірну вагу та ожиріння;
  • атеросклероз;
  • високий рівень холестерину в крові;
  • малорухливий спосіб життя;
  • схильність до тромбозу;
  • цукровий діабет;
  • спадковість;
  • інші хвороби серцево-судинної системи.

Причин багато! Майже всі вони взаємопов’язані. Адже неправильне харчування та недостатність фізичної активності призводять до набору ваги та ожиріння. Те, своєю чергою, призводить до хронічних запальних процесів, порушення роботи серцево-судинної системи, зміни концентрації цукру в крові, підвищення артеріального тиску. Порушується стан судин, погіршується кровообіг. Запускається бомба сповільненої дії, яка в будь-який момент може вибухнути, якщо вчасно не звернутись за медичною допомогою.

Лікування інфаркту міокарда – складний процес. Значно простіше – профілактувати хворобу. Тим більше, що майже всіх причин, що ведуть до серцевого нападу, можна позбутися. Варто лише змінити спосіб життя і підхід до харчування. Наполеглива праця над собою, корекція звичок можуть значно зменшити імовірність виникнення інфаркту і подовжити тривалість життя.

Здорове харчування для серця

Основою профілактики є здорове харчування. Завдяки збалансованому раціону можна зберегти нормальну вагу, профілактувати діабет та тримати рівень холестерину в крові на нормальному рівні.

Серед рекомендацій щодо збалансованого харчування для здорового серця можна виділити:

  • підвищення вживання клітковини, а саме цільних злаків, овочів та фруктів;
  • скорочення споживання тваринних та молочних жирів і збільшення омега-3 жирних кислот;
  • зниження кількості оброблених м'ясних продуктів в раціоні, як-от ковбаса і сосиски;
  • скорочення споживання цукру і кондитерських виробів;
  • обмеження споживання солі (норма – до 5 грамів на добу, включаючи сіль, що є в готових харчових продуктах);
  • вживання різноколірних ягід – містять поліфеноли, які виступають в ролі потужних антиоксидантів і покращують роботу серцево-судинної системи.

Варто зазначити, що корисне харчування не передбачає спеціальних обмежень по калорійності раціону. Вживайте достатню кількість макро- та мікроелементів, щоби забезпечити себе корисними речовинами та рівнем енергії, достатнім для побутової та іншої фізичної активності.

Фізична активність

Щоби серце працювало довше і якісніше, потрібно ввести у свій моціон щоденну фізичну активність. ВОЗ рекомендує не менше 150 хвилин помірних кардіотренувань на тиждень. Це можуть бути:

  • прогулянки;
  • біг підтюпцем;
  • плавання;
  • їзда на велосипеді;
  • танці;
  • активні ігри тощо.

Не варто недооцінювати й інші різновиди навантажень. Для загального здоров’я корисно робити силові вправи, регулярно виконувати розтяжку та дихальні вправи. Немає часу на відвідування клубу? Не біда. Розпочинайте ранок з пробіжки або легкої зарядки, більше рухайтеся протягом дня і намагайтеся проводити вечора активно. Гуляйте, грайте з дітьми, робіть елементарні вправи за переглядом серіалів. Цього цілком достатньо, щоби забезпечити собі достатній рівень активності й уберегтися від серцевого нападу.

Контроль кров'яного тиску та холестерину

Дуже важливо проводити регулярні медичні скринінги, контролювати рівень тиску та холестерину. При проявах симптомів гіпертонії обов’язково потрібно звернутись до сімейного лікаря для призначення препаратів для серцево-судинної системи. Якщо ви приймаєте пігулки, рекомендується вимірювати артеріальний тиск двічі на день – вранці та ввечері. Тримайте його в нормальному діапазоні, для профілактики ускладнень.

Щоб виміряти рівень холестерину, зверніться до лабораторії. Оптимальним аналізом для перевірки є ліпідограма. Вона визначить не тільки показник загального холестерину, а надасть конкретні цифри щодо кількості жирних кислот, ліпопротеїнів низької та високої щільності. Ці показники дозволять лікарю оцінити важкість стану пацієнта, призначити певну дієту або медичні препарати.

Серце – один з найголовніших органів людини. Якщо серце перестане працювати, смерть наступить дуже швидко. Тому піклуйтесь про нього. Їжте здорову їжу, проводьте активно час на свіжому повітрі й не забувайте відвідувати лікаря. Ваше здоров'я в ваших руках.

Редакторська група
Оновлено: 28.12.2023
Перевірено

Відмова від відповідальності

Інформація розміщена на сайті https://apteka.net.ua/ має, виключно, інформаційний характер. Адміністрація сайту https://apteka.net.ua/ не несе відповідальності за можливі негативні наслідки, що можуть виникнути в результаті ознайомлення  користувача з інформацією розміщеною на сайті.

Послуги, продукти, інформація та інші матеріали на офіційному сайті мережі аптек «Бажаємо здоров’я» та «Аптека твоєї родини» та на офіційних сторінках у соціальних мережах  розміщені, виключно, в інформаційних цілях і не повинні сприйматися, як альтернатива консультації лікаря. Мережа аптек «Бажаємо здоров’я» та «Аптека твоєї родини»  не несе відповідальності за будь-які висновки, що були встановлені та прийняті до уваги читачем самостійно на підставі розміщеної інформації.

Встановлення діагнозу та вибір методики лікування здійснюється лише профільним лікарем. Обов’язково, перед застосуванням препарату проконсультуйтеся з лікарем!

Пам’ятайте, самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я!

Поділитися:
Коментувати допис
Коментар опублікується на сайті після перевірки модератором
Ще не додано жодного відгуку. Будьте першим хто це зробить.