Що таке еректильна дисфункція: причини, симптоми й лікування

02 серпень 2023
Що таке еректильна дисфункція: причини, симптоми й лікування

Еректильна дисфункція — це хронічне патологічне порушення статевої функції, при якому чоловік регулярно не може досягти і утримати такого стану ерекції, який би дозволив йому провести повноцінний статевий акт. Проблема дуже поширена й останніми роками має тенденцію до помолодшання, виникає в чоловіків молодого та середнього віку. Однак після 60 років кількість пацієнтів збільшується, і кожен третій чоловік страждає від еректильної дисфункції.

Через постійні невдачі в ліжку зростає напруження в пари, у родині. Знижується самооцінка сильної статі, гіршає психологічний стан, але до лікаря йти не хочеться. І це все призводить до погіршення ситуації, бо еректильна дисфункція (або імпотенція) не є окремим захворюванням, а виступає симптомом тієї або іншої патології. Виняток — постклімактеричне згасання статевої функції в чоловіків похилого віку.

Як виникає імпотенція?

Для виникнення ерекції пускається в дію складний феномен, у якому все контролюють гормони. Розширюються артерії, що приносять кров до статевих органів. Одночасно підвищується тонус тазових м’язів, завдяки чому кров не відтікає, а накопичується в кавернозних тілах статевого члена. Якщо в цьому механізмі відбуваються порушення, ерекція не настане.

Причин для еректильної дисфункції вистачає:

  • стреси, депресія;
  • психоемоційна та фізична перевтома;
  • вроджені або набуті аномалії будови статевих органів;
  • вживання психотропних речовин, алкоголю;
  • інфекції та пухлини яєчок, простати;
  • гормональні розлади (хвороба Іценко-Кушинга, патологія щитоподібної залози тощо);
  • системні хронічні захворювання, наприклад — цукровий діабет;
  • ожиріння, артеріальна гіпертензія;
  • гіпотензивні стани, напади соматоформної дисфункції (раніше мала назву ВСД);
  • ураження центральної нервової системи (інсульт, розсіяний склероз, полінейропатія).

Взагалі підмічено, що чинники, котрі спричиняють порушення ерекції, призводять і до серцево-судинної патології. Тому не можна лишати цей симптом без уваги. Варто звернутися до лікаря, обстежитися і дізнатися, як відновити потенцію в даному випадку.

Як визначити еректильну дисфункцію?

Класифікація таких розладів складна та громіздка. Звичайній людині треба знати одне: поодинокі випадки, коли не настає ерекція, не завжди є патологією. Чоловіча сила повернеться після відпочинку, після відновлення сил та емоційного стану. Імпотенція — це коли статевий чоловічий орган втрачає свою силу і впродовж 2–3 місяців неможливо здійснити жодного статевого акту при всьому бажанні та можливостях.

Тому, якщо з'явилися перші ознаки еректильної дисфункції, необхідно відразу ж звернутися до фахівця, оскільки початок терапії на ранній стадії хвороби дозволяє уникнути ускладнень. Для діагностики застосовуються:

  • ультразвукове дослідження;
  • лабораторні аналізи;
  • біотезіометрія;
  • доплерографія;
  • вазоактивний тест.

Часто починається все з консультації психолога. Обстеження дають змогу визначити причину виникнення і спланувати заходи лікування такого стану.

Чи виліковна еректильна дисфункція?

Так, досягнення сучасної медицини дозволили успішно усунути майже 95% випадків еректильної дисфункції. Однак важливо не відкладати візит до уролога. Своєчасне звернення до фахівця – запорука успішного лікування. Як показує практика, позитивних результатів у лікуванні еректильної дисфункції можна досягти лише при комплексному підході. І перший та головний крок для цього — модифікація способу життя. Кинути палити, не вживати жирну їжу та алкоголь, набути навичок аутотренінгу для боротьби зі стресами. Нормалізувати режими роботи та відпочинку.

Якщо ж це не спрацювало, то наступний крок — лікарська допомога. Для досягнення успіху можуть застосовуватися три напрями лікування:

  1. Психологічна допомога. Призначена усунути блоки свідомості, котрі часто виникають після першої невдачі в ліжку, з якої причини вона б не сталася.
  2. Терапевтичне лікування. Допомагає усунути провокативний чинник імпотенції, вилікувати ту патологію, котра призвела до порушень ерекції.
  3. Хірургічні втручання. Застосовуються як резервний метод допомоги в разі неефективності попередніх терапевтичних спроб.

Зазвичай терапевтичних заходів, запропонованих кваліфікованим лікарем, буває достатньо. Такий підхід дає ефект майже завжди, якщо збережено анатомічні можливості статевої системи чоловіка. Треба лише визначити найменування ліків, а в аптеці «Бажаємо здоров’я» обрати потрібні препарати для підвищення потенції в чоловіків.

Як позбутися еректильної дисфункції?

Щоб позбутися еректильної дисфункції насамперед потрібно усвідомити: одноразова «поразка» не є тривожним сигналом. Можливо, у цій прикрій події винна перевтома або психоемоційне напруження.

Не варто акцентувати на цьому свої думки, щоб не створити самому собі психологічні проблеми. Не можна вдаватися до «розгальмування» мозку алкоголем або іншими речовинами, котрі змінюють стан свідомості: ефект буде протилежним. Треба обговорити подію з партнером, заспокоїтися і дати собі кілька днів на відновлення. Вести активний спосіб життя, відпочивати та спати стільки, скільки потрібно організму. І знову спробувати інтимну близькість.

Якщо ж відпочинок та такі прості заходи не діють, то треба звернутися по лікарську допомогу. Залежно від результатів обстеження та визначення причини еректильної дисфункції, можуть призначатися:

  • антигіпертензивні препарати або навпаки — стимулятори;
  • гіпербарична оксигенація;
  • біоінформаційна терапія (акупунктура, лазерорефлексотерапія та інші методики);
  • ліки для нормалізації ліпідного профілю;
  • препарати, що приводять до ладу функцію щитоподібної залози;
  • сеанси спеціальної еректотерапії;
  • курси фітотерапевтичного лікування;
  • гормональні засоби в разі дефіциту статевих гормонів (замісна терапія) тощо.

Також буває доцільними застосувати добре вивчені препарати на основі інгібіторів фосфодіестерази 5 типу. Вони починають діяти вже впродовж 15–60 хвилин і зберігають ефект до 12–24 годин. Ці речовини розширюють судини, завдяки чому й чинять очікуваний ефект. Препарати мають гарний профіль безпеки та можуть застосовуватися тривалий час. Хоча інколи одноразового застосування в рекомендованій лікарем дозі буває достатньо, щоби повернути собі впевненість. Потім потреба в таких симптоматичних ліках може й минути.

Якщо причинами чоловічого безсилля є гормональні порушення, низький артеріальний тиск, посттравматичні стани органів малого таза і репродуктивної системи, то вчасне звернення до лікаря і комплексний підхід до лікування дають змогу відновити потенцію пацієнтові та допоможуть позбутися від проблеми без додаткового стресу. Тобто майже завжди можна розраховувати на успіх. Варто лише довіритися лікарям та своєму партнеру.

Редакторська група
Оновлено: 28.03.2024
Перевірено

Відмова від відповідальності

Інформація розміщена на сайті https://apteka.net.ua/ має, виключно, інформаційний характер. Адміністрація сайту https://apteka.net.ua/ не несе відповідальності за можливі негативні наслідки, що можуть виникнути в результаті ознайомлення  користувача з інформацією розміщеною на сайті.

Послуги, продукти, інформація та інші матеріали на офіційному сайті мережі аптек «Бажаємо здоров’я» та «Аптека твоєї родини» та на офіційних сторінках у соціальних мережах  розміщені, виключно, в інформаційних цілях і не повинні сприйматися, як альтернатива консультації лікаря. Мережа аптек «Бажаємо здоров’я» та «Аптека твоєї родини»  не несе відповідальності за будь-які висновки, що були встановлені та прийняті до уваги читачем самостійно на підставі розміщеної інформації.

Встановлення діагнозу та вибір методики лікування здійснюється лише профільним лікарем. Обов’язково, перед застосуванням препарату проконсультуйтеся з лікарем!

Пам’ятайте, самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я!

Поділитися:
Коментувати допис
Коментар опублікується на сайті після перевірки модератором
Ще не додано жодного відгуку. Будьте першим хто це зробить.