Що таке мелатонін і як його приймати від безсоння?

17 серпень 2023
Що таке мелатонін і як його приймати від безсоння?

Сон є особливим станом мозку і всього організму людини, під час якого проходять процеси відновлення всіх важливих систем організму. Сон необхідний для відновлення фізичних та психічних здібностей, він підтримує в нормі настрій, когнітивні можливості людини та здоров’я в цілому. Розлади сну, такі як безсоння, негативно впливають на загальний стан.

Сприяє нормальному сну циркадний ритм – внутрішній годинник. Це цикли інтенсивності біологічних процесів в організмі, що пов’язані зі зміною дня та ночі. Мелатонін є нейрогормоном шишкоподібної залози, який:

  • формує циркадний ритм;
  • діє як антиоксидант;
  • важливий для імунної системи;
  • бере участь у регулюванні ваги.

Лікар може призначити мелатонін у разі його недостатності в організмі. Зазвичай, у молодших людей виробляється достатньо гормону, після 40 років кількість знижується, а після 60 років він майже не утворюється. Мелатонін для сну надзвичайно важливий, він синтезується в повній темряві, світло буде заважати цьому процесу.

Значення мелатоніну

Щоб зрозуміти значення гормону, треба розібратись, що таке мелатонін. Цей нейрогормон є природним снодійним, що визначає цикли сну. Шишкоподібна залоза при денному світлі продукує серотонін, який називають гормоном щастя. В темряві серотонін починає перетворюватись на мелатонін, змінюючи почуття бадьорості на втому та бажання заснути. Щоб кількість серотоніну була достатньою для підтримання активності, а потім для формування гормону сну, треба хоча б годину на день проводити на свіжому повітрі. Це пояснює необхідність прогулянки перед сном.

Мелатонін в таблетках призначає лікар при порушеннях сну, для усунення депресивних станів та стимуляції імунітету. Таблетку слід приймати незадовго до сну, після прийому уникати активних дій та яскравого освітлення.

Що призводить до безсоння?

Дорослій людині необхідно не менше 7 годин сну на добу. У дітей цей показник набагато вищий: немовлята сплять до 17 годин, а потім показник починає зменшуватись приблизно на 2 години щороку.

Для дитини в будь–якому віці сон має вирішальне значення. Неможливість заснути робить малюка дратівливим, неуважним, втомленим. Мелатонін для дітей у вигляді добавки призначає педіатр. Екзогенний вид гормону допоможе дитині відчути розслаблення, сонливість, спокійно заснути. Дозування препарату може визначити тільки лікар.

Причинами безсоння у дорослих і дітей виступають наступні фактори:

  • стреси;
  • нервові збудження;
  • прийом деяких хімічних препаратів, що мають в складі психоактивні речовини;
  • відсутність режиму дня;
  • гормональні збої та перебудови в організмі;
  • некомфортна атмосфера – яскраве світло, ввімкнені екранні пристрої в спальні.

Препарати мелатоніну призначає лікар. Він прорахує дозування для кожного пацієнта індивідуально. Знайти медикаменти за найкращими цінами можна в мережі аптек «Бажаємо здоров’я». На сайті зручно забронювати ліки, а забрати їх в аптеці, що розташована поблизу.

Мелатонін: показання та ефективність застосування препарату

Кількість ендогенного мелатоніну, тобто того, що виробляється в організмі, може бути недостатньою при деяких порушеннях. У такому разі лікар призначає синтетичний гормон в різних фармакологічних формах:

  • таблетки;
  • капсули;
  • оральний спрей.

Потрібно поєднувати дію препарату з комфортними умовами для сну. Тоді ефективність підвищується в рази. Перед сном бажано здійснити прогулянку на свіжому повітрі, відмовитись від використання гаджетів, прийняти мелатонін за пів години до засинання, лягати в комфортне ліжко в повній темряві та тиші.

Клінічні дослідження, що було проведено в різних країнах, довели безпечність синтезованого мелатоніну як для дорослих, так і для дітей. Екзогенний гормон має той же механізм дії, що і природний: він «повідомляє» мозку про необхідність заснути. Вживання таких препаратів протягом тривалого часу не шкодить організму людини.

Користь від прийому мелатоніну

Головна причина призначення препарату – це порушення сну. Також гормон мелатонін має низку корисних впливів на організм людини:

  • усуває розлади циркадних циклів;
  • працює як імуномодулятор;
  • ефективний при стресах та депресивних станах;
  • має нейропротекторну дію при хворобах нервової системи;
  • антиоксидантна дія гормону захищає клітини та може загальмувати розвиток хвороб очей – глаукоми та вікових дегенеративних змін жовтої плями.

При вживанні мелатоніну можливі побічні ефекти у вигляді головних болів, алергічних реакцій, дискомфортного стану ШКТ, свербежу шкіри та загальних порушень настрою: дратівливість, агресія, тривога. Створення комфортного середовища для сну запускає природне вироблення мелатоніну. Щодо тривалого вживання препарату, то це можливо тільки за призначенням лікаря.

Чи варто приймати мелатонін?

Рішення про призначення препарату приймає лікар. Чому це важливо:

  • потрібно виявити причину розладів сну;
  • мелатонін не слід поєднувати з деякими іншими препаратами – психоактивними, снодійними, седативними, протисудомними та гормональними;
  • доза має бути підібрана згідно з показаннями та індивідуальними особливостями пацієнта.

Мелатонін знижує швидкість реакцій, тому його треба приймати тільки перед нічним сном. Препарат несумісний з алкоголем, тютюном та іншими наркотичними речовинами. Також він може впливати на ефективність гормональних ліків та деяких антибіотиків.

Прийом синтетичного гормону не стане замінником природного. Мелатонін у формі фармакологічного препарату допоможе усунути проблеми зі сном. Однак потрібно докласти зусиль, щоб усунути причину розладів. Тривале безсоння є дуже небезпечним для людини. В результаті відсутності нормального сну виникають порушення важливих функцій організму: імунної та ендокринної систем, роботи серці та судин, нервової регуляції. Поганий настрій, хронічна втома, дратівливість, відсутність відчуття відпочинку зранку, труднощі з засинанням – це все причини звернення до терапевта. Саме лікар призначить препарат, що допоможе позбутись розладів та нормалізує сон.

Редакторська група
Оновлено: 02.04.2024
Перевірено

Відмова від відповідальності

Інформація розміщена на сайті https://apteka.net.ua/ має, виключно, інформаційний характер. Адміністрація сайту https://apteka.net.ua/ не несе відповідальності за можливі негативні наслідки, що можуть виникнути в результаті ознайомлення  користувача з інформацією розміщеною на сайті.

Послуги, продукти, інформація та інші матеріали на офіційному сайті мережі аптек «Бажаємо здоров’я» та на офіційних сторінках у соціальних мережах  розміщені, виключно, в інформаційних цілях і не повинні сприйматися, як альтернатива консультації лікаря. Мережа аптек «Бажаємо здоров’я»  не несе відповідальності за будь-які висновки, що були встановлені та прийняті до уваги читачем самостійно на підставі розміщеної інформації.

Встановлення діагнозу та вибір методики лікування здійснюється лише профільним лікарем. Обов’язково, перед застосуванням препарату проконсультуйтеся з лікарем!

Пам’ятайте, самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я!

Поділитися:
Коментувати допис
Коментар опублікується на сайті після перевірки модератором
Ще не додано жодного відгуку. Будьте першим хто це зробить.