Які щеплення потрібно робити дорослим

01 вересень 2023
Які щеплення потрібно робити дорослим

Є думка, що деякі медичні процедури, як-от вакцинація, актуальні виключно для дітей. Імунітет до деяких інфекційних захворювань, проти яких людей вакцинують у дитинстві, зберігається не на все життя, тому щеплення необхідно робити повторно у дорослому віці. Насправді щеплення – така ж необхідна частина для забезпечення здоров'я, як відвідування стоматолога чи флюорографічне обстеження. Знаючи, що таке вакцинація та навіщо вона необхідна, ви зможете захистити власне здоров'я від інфекційних захворювань.

Було б чудово, якби для формування стійкого імунітету вистачало одного введення вакцини, але це не так. В більшості випадків потрібно кілька доз, які вводяться з інтервалами. Дотримуватися цих інтервалів важливо: рекомендації в інструкціях і наказах є результатом багаторічних клінічних досліджень за участі тисяч людей. В нашій країні існує єдиний чинний Календар профілактичних щеплень, затверджений Міністерством охорони здоров’я (МОЗ) України в 2018 році.

Яка вакцина потрібна дорослим

Незалежно від соціального статусу і способу життя, в Україні необхідно робити щеплення проти 10 захворювань:

  • поліомієліт;
  • гепатит В;
  • краснуха;
  • туберкульоз;
  • кір;
  • епідемічний паротит;
  • дифтерія;
  • гемофільна інфекція;
  • правець;
  • кашлюк.

Окремо варто виділити, що деякі вакцини варто повторювати кожні десять років. Цей процес отримав назву ревакцинація. До таких захворювань належать дифтерія та правець.

Не варто забувати й про необхідність постійної вакцинації проти такого захворювання, як грип. Вона діє виключно короткий проміжок часу, не більше як рік. Саме тому її варто робити кожні 12 місяців. Особливо вагітним жінкам (на будь-якому місяці вагітності), людям старше 65 років, медпрацівникам і тим, хто має хронічні хвороби. Рекомендований період: не пізніше кінця вересня. Цього достатньо, щоб сформувався імунітет, і якщо не повністю протистояти захворюванню, то полегшити перебіг у разі зараження.

В окремих випадках складається карта вакцинації для тих, хто регулярно подорожує за кордон. При цьому умови відвідування деяких країн неможливі без додаткової вакцинації від місцевих захворювань. Найчастіше – це жовтяниця, гепатити А і В. Подібні захворювання особливо поширені в країнах Африки та Південної Америки. Під час відвідування країн Європи, де активно поводять себе іксодові кліщі, може знадобитися вакцина проти кліщового енфефаліту. Рекомендується ретельно ознайомитися з правилами відвідування конкретного регіону і заздалегідь зробити необхідні вакцини, оскільки найчастіше знадобиться перехідний період для вироблення імунітету.

Але навіть попри те, що багато хто знає, що таке вакцина і як вона працює, у деяких випадках варто відкласти вакцинацію. Найчастіше йдеться про людей зі зниженим імунітетом, які перебувають у певній зоні ризику. Наприклад, в умовах хіміотерапії у онкологічних хворих; при вживанні великих доз стероїдних гормонів; при вживанні ліків, що пригнічують імунітет; при СНІДі. Остаточне рішення щодо щеплення приймається лікарем з урахуванням переваг над ризиками.

Попри просту роботу щеплень, дехто досі вірить у міфи, відмовляючись від зміцнення власного здоров'я. Серед них окремо варто виділити:

  • Імунітет не може виробитися після щеплення – насправді ні, вакцина допомагає виробити імунітет проти захворювання, оскільки вона містить ослаблені або вбиті збудники інфекційних хвороб, які забезпечують вироблення антитіл та розвитку клітин пам’яті. Таким чином, організм вчиться боротися із вірусом, формуючи пам’ять про збудника, щоб швидко боротися з ним у майбутньому. І навіть у разі зараження вони запобігають тяжкому перебігу хвороби.
  • Після уколу велика ймовірність заразитися повноцінною хворобою – насправді у вакцині не використовуються патогенні мікроорганізми, а саме вони спричиняють захворювання під час потрапляння в організм.

І один із найпоширеніших міфів: що після уколу може розвинутися аутизм або інші генетичні дефекти. Насправді така думка помилкова. Використання ослаблених патогенів просто не здатне вплинути на геном людини, який формується ще в процесі виношування плоду.

Щоб підтримувати здоровий імунітет і протистояти різним інфекціям, необхідно здійснювати ревакцинацію за Календарем щеплень.

Можливі побічні ефекти

Більшість дорослих і дітей переносять щеплення безболісно, вакцини, як і ліки, можуть мати деякі реакції. Але у більшості людей, які отримали щеплення, реакції незначні або відсутні.

Найпоширенішими можуть бути :

  • слабкість;
  • невелике підвищення температури;
  • легка нудота;
  • головний біль.

Найчастіше спостерігається невелика набряклість у місці уколу. На цьому побічні ефекти обмежуються. Але не варто забувати, що може виникнути й індивідуальна алергічна реакція на один із компонентів, які використовують під час створення вакцини. Подібне трапляється, але досить рідко, один випадок на кілька мільйонів.

Та навіть попри рідкісний прояв негативного наслідку, рекомендується першу годину після проведення маніпуляції провести під наглядом лікаря. Цього достатньо, щоб відстежити, чи з'явилась якась негативна реакція.

На ринку України представлені різноманітні вакцини, які отримали європейську сертифікацію якості та є максимально безпечними для здоров'я. Щоб відстежувати, коли саме потрібно робити укол, варто проконсультуватися із сімейним лікарем. Він підкаже, яка вакцина є в наявності в медичному закладі та допоможе підготуватися до процедури.

Саме в такому разі ви зможете отримати якісну допомогу і не хвилюватися не тільки за своє здоров'я, а й за благополуччя близьких.

Товари, які можуть знадобитися
Редакторська група
Оновлено: 27.12.2023
Перевірено

Відмова від відповідальності

Інформація розміщена на сайті https://apteka.net.ua/ має, виключно, інформаційний характер. Адміністрація сайту https://apteka.net.ua/ не несе відповідальності за можливі негативні наслідки, що можуть виникнути в результаті ознайомлення  користувача з інформацією розміщеною на сайті.

Послуги, продукти, інформація та інші матеріали на офіційному сайті мережі аптек «Бажаємо здоров’я» та «Аптека твоєї родини» та на офіційних сторінках у соціальних мережах  розміщені, виключно, в інформаційних цілях і не повинні сприйматися, як альтернатива консультації лікаря. Мережа аптек «Бажаємо здоров’я» та «Аптека твоєї родини»  не несе відповідальності за будь-які висновки, що були встановлені та прийняті до уваги читачем самостійно на підставі розміщеної інформації.

Встановлення діагнозу та вибір методики лікування здійснюється лише профільним лікарем. Обов’язково, перед застосуванням препарату проконсультуйтеся з лікарем!

Пам’ятайте, самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я!

Поділитися:
Публікації на тему Щеплення
Коментувати допис
Коментар опублікується на сайті після перевірки модератором
Ще не додано жодного відгуку. Будьте першим хто це зробить.