Вітаміни для вагітних: які потрібні та які добові норми

30 серпень 2023
Вітаміни для вагітних: які потрібні та які добові норми

Стан вагітності вважається одним із найбільш хвилюючих і чудових для кожної жінки, яка готується до появи малюка на світ. Тож не дивно, що ключовим завданням у такому становищі вважається зміцнення й підтримання власного організму. Адже саме від нього залежить майбутнє здоров'я немовляти. Багато мам починають підбирати спеціальні вітаміни для вагітних якщо не одразу, як тільки дізнаються про майбутню появу малюка, то точно в період першого триместру.

Саме від стану організму майбутньої матері залежить, наскільки розвиватиметься малюк, а саме від актуальної кількості вітамінів, мінералів. Тому важливо знати, які вітаміни потрібно пити вагітним, а також розуміти їхню важливість для росту і розвитку ембріона та плода.

Спеціально підібрані вітамінні комплекси дають змогу підтримувати організм у процесі виношування малюка, а також зміцнити репродуктивне здоров'я жінки. В іншому разі можна зіткнутися не тільки з постійною втомою, а й зі зниженням імунітету і навіть порушенням сну. У результаті починають з'являтися проблеми з волоссям, шкірою, нігтями, зубами. Саме для уникнення подібного стану важливо підібрати коректні вітаміни під час вагітності. Звернемо увагу на найпопулярніші групи, які дадуть змогу підтримати і навіть посилити роботу організму під час виношування плоду. Але варто відразу зрозуміти, що самостійно призначати вітаміни не рекомендується. Цим може займатися виключно фахівець перинатального центру, який проведе огляд і навіть направить на здачу деяких аналізів.

Які вітаміни можуть знадобитися вагітним?

Найчастіше для здоров'я майбутньої мами й малюка рекомендується звернути увагу на:

  • Вітамін А – саме він важливий для ембріонального розвитку, а саме легенів, серця, кісток, нирок і очей. Він також сприяє коректному розвитку всіх системи організму. Ретинол вважається одним із найважливіших мікронутрієнтів для розвитку плода. Саме тому він входить у комплексні вітаміни для вагітних від різних виробників. Від його достатньої кількості залежить, наскільки розвивається не тільки зір, а й імунна система плода.
  • Вітамін D – відповідає за коректне забезпечення необхідного рівня кальцію і фосфору не тільки в жіночому організмі, а й під час формування малюка, а саме його кісток і зубів. Рекомендована доза розраховується індивідуально лікарем, але в деяких випадках вона може досягати 1000 міжнародних одиниць за один день. Приймання вітаміну дає змогу уникнути крихкості кісток після народження і навіть появи різноманітних хвороб.
  • Вітамін С – саме він відповідає за профілактику різноманітних ускладнень не тільки для майбутньої мами, а й для плода. Необхідна кількість вітаміну дає змогу коректно розвиватися і працювати плаценті, а також підтримувати імунну систему організму. За розумного споживання аскорбінова кислота може покрити дефіцит вироблення колагену. Для цього достатньо приймати близько 80 Мг на добу.
  • Вітамін Е – вважається одним із найважливіших нутрієнтів, оскільки бере активну участь у тканинному диханні, обміні речовин, а також захищає організми матері й дитини від руйнівного впливу вільних радикалів. Якщо допустити дефіцит вітаміну, можна зіткнутися з проблемами шкіри малюка після народження, а також недобором ваги. Залежно від рекомендації лікаря, добова доза може коливатися від 100 до 400 мг.
  • Вітаміни групи В – саме вони сприяють коректному розвитку мозку і нервової системи у плода. У разі дефіциту можна зіткнутися з різними неприємними наслідками, а саме анемією, порушеннями роботи нервової системи і навіть хворобами шлунково-кишкового тракту. У деяких випадках фахівці відзначають, що дефіцит вітамінів групи В здатен призвести до розвитку судомного синдрому.

Не варто забувати і про користь вживання мінералів. Саме такі речовини, як цинк, кальцій, залізо та інші дають змогу підтримувати здоров'я мами й малюка. Вітаміни для вагітних дають змогу покрити дефіцит у разі його наявності. Достатньо тільки дотримуватися рекомендацій фахівця. Не рекомендується збільшувати дозування, інакше можна домогтися зворотного ефекту і щонайменше зіткнутися з алергією, свербінням шкіри та іншими неприємними проявами.

Як підібрати оптимальний комплекс?

Так чи інакше організм вагітної жінки зіткнеться з дефіцитом мінералів і вітамінів у процесі виношування, особливо якщо не збалансувати харчування і спосіб життя. Подібним коригуванням якраз і займається акушер, який, відстежуючи стан на кожному триместрі, підбирає той чи інший комплекс.

Приймати кожен вітамін і мінерал окремо недоцільно, оскільки підібрати необхідне дозування проблематично, а також доведеться ковтати велику кількість препаратів. Вітаміни для вагітних окремо або в комплексі призначає тільки лікар. Лікар правильно підбере комбінацію та дозування нутрієнтів з урахуванням особливостей перебігу вагітності та організму жінки.

Редакторська група
Оновлено: 27.12.2023
Перевірено

Відмова від відповідальності

Інформація розміщена на сайті https://apteka.net.ua/ має, виключно, інформаційний характер. Адміністрація сайту https://apteka.net.ua/ не несе відповідальності за можливі негативні наслідки, що можуть виникнути в результаті ознайомлення  користувача з інформацією розміщеною на сайті.

Послуги, продукти, інформація та інші матеріали на офіційному сайті мережі аптек «Бажаємо здоров’я» та «Аптека твоєї родини» та на офіційних сторінках у соціальних мережах  розміщені, виключно, в інформаційних цілях і не повинні сприйматися, як альтернатива консультації лікаря. Мережа аптек «Бажаємо здоров’я» та «Аптека твоєї родини»  не несе відповідальності за будь-які висновки, що були встановлені та прийняті до уваги читачем самостійно на підставі розміщеної інформації.

Встановлення діагнозу та вибір методики лікування здійснюється лише профільним лікарем. Обов’язково, перед застосуванням препарату проконсультуйтеся з лікарем!

Пам’ятайте, самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я!

Поділитися:
Коментувати допис
Коментар опублікується на сайті після перевірки модератором
Ще не додано жодного відгуку. Будьте першим хто це зробить.