Методи контрацепції: як уберегти себе під час статевого акту

04 серпень 2023
Методи контрацепції: як уберегти себе під час статевого акту

Контрацепція відіграє дуже важливу роль у житті кожної жінки та кожної родини. ЇЇ слід розглядати не тільки як засіб запобігання від небажаної вагітності, а і як засіб планування бажаної та здорової вагітності в довгостроковій перспективі. Деякі з них ще й захищають від венеричних хвороб. Це особливо важливо в молодому віці, коли люди ведуть статеве життя і не завжди замислюються про зачаття або планування сім'ї.

Як вибрати метод контрацепції?

Як обрати сучасний та безпечний метод контрацепції? Звичайно, для цього необхідна консультація гінеколога, яка допоможе забезпечити вибір ефективного, безпечного та зручного засобу контрацепції. Враховуючи період життя жінки, її репродуктивні плани, бажання та можливості, важливо підібрати оптимальний метод контрацепції.

Консультативна допомога, заснована на повазі прав людини, передбачає комплексну оцінку життєвих обставин та стану здоров'я пацієнтки, з урахуванням її індивідуальних потреб. Наприклад, методи контрацепції для жінок, які ще не народжували, будуть відрізнятися від тих, хто має досвід вагітності та пологів.

При виборі методу контрацепції гінекологи та пацієнти надають перевагу засобам, що підтвердили ефективність, простоту використання та мінімізацію ризику можливих ускладнень. Контрацептивні засоби повинні мати оборотність дії, забезпечувати лише тимчасовий контрацептивний ефект, щоб репродуктивну функцію можна було відновити, якщо цього забажає пацієнтка. При цьому не повинна порушуватися фізіологія інтимних зон і використання засобу не повинно викликати негативних емоцій. Деякі контрацептиви мають додаткові лікувальні властивості та можуть позитивно впливати на організм жінки.Сучасні методи контрацепції можна поділити на наступні групи.

Гормональна контрацепція

Є кілька варіантів: комбіновані оральні контрацептиви, таблетки, які мають у складі тільки прогестерон, підшкірні імплантати, ін'єкційні препарати, контрацептивний пластир, гормональні кільця для вагінального використання та внутрішньоматкові системи. В усіх випадках активна речовина перешкоджає овуляції (виходу яйцеклітини з яєчника) та створює несприятливі умови для зачаття.

Ефективність забезпечують такі механізми:

  • пригнічення овуляції;
  • збільшення густини слизу, котрий закорковує канал шийки матки і його важко долати сперматозоїдам;
  • сповільнюється рух сперматозоїдів фаллопієвими трубами;
  • ендометрій стає тоншим і яйцеклітині важко зануритися в нього.

Гормональна контрацепція — це зручно. До того ж можна підібрати препарат, котрий чинитиме оздоровчий вплив на жіночу статеву сферу. Але інколи засоби можуть спричинити певні небажані явища (як-от головний біль, набряки тощо).

Тому краще проконсультуватися з лікарем, який варіант оптимальний для конкретної жінки. Придбати надійний препарат можна в мережі аптек «Бажаємо здоров’я», де в широкому спектрі представлені таблетки щоб не завагітніти, за доступними цінами.

Хімічні засоби контрацепції (сперміциди)

Дія сперміцидів полягає у руйнуванні мембрани сперматозоїдів, що знижує їхню рухомість і здатність запліднювати яйцеклітину. Сперміцид вводять глибоко в піхву, якомога ближче до шийки матки, аплікатором або вручну. З переваг — не впливають на гормональний фон. Але й мають недоліки:

  • можуть подразнювати слизову піхви;
  • потребують застосування перед кожним статевим актом;
  • найбільш ефективні в поєднанні з іншими засобами для запобігання вагітності.

Сучасні інтравагінальні свічки та пігулки мають приємний запах, чинять ефект лубриканта та створені так, щоби мінімізувати подразнення тендітного епітелію. Для кращої ефективності їх слід використовувати тільки разом з презервативами або діафрагмами.

Такі контрацептиви для жінок не чинять системного впливу та не зменшують задоволення від сексу, тому вагінальна контрацепція користується широким попитом.

Бар’єрна контрацепція

Найбільш відома та давня методика: презервативами з кишок тварин користувалися ще в Давньому Єгипті. Зараз ці засоби виготовляються з латексу, існують моделі як для чоловіків (зовнішні), так і для жінок (внутрішні).

Бар’єрні методи контрацепції– це методи, які застосовують для попередження небажаної вагітності шляхом перешкоди попадання сперми у піхву чи в шийку матки, виключений контакт між статевими органами партнерів.

Незважаючи на те, що зараз існує багато більш ефективних і сучасних методів контрацепції, найнадійнішим засобом профілактики зараження ВІЛ і збудниками запального процесу статевих органів є використання презервативів.

З недоліків — треба застосовувати перед кожним актом. Але переваги безсумнівні. До речі, сучасні технології дають змогу придбати надтонкі вироби, котрі не впливають на задоволення. У мережі аптек «Бажаємо здоров’я» кожен може підібрати презервативи під свої потреби та бажання.

Внутрішньоматкова контрацепція

Суть метода в тому, що до порожнини матки поміщається маленький пристрій, котрий перешкоджає імплантації яйцеклітини в епітелій, через що вагітність не розвивається. У цього метода контрацепції багато переваг:

  • не впливає на задоволення;
  • процедура проводиться раз на кілька років;
  • дуже висока ефективність;
  • мало побічних ефектів;
  • зменшує ризики позаматкової вагітності;
  • знижує ризики розвитку раку шийки матки.

Одразу зазначимо: процедуру встановлення внутрішньоматкової спіралі має проводити лікар. І гінеколог також має підібрати внутрішньоматкові спіралі, що є найбільш слушними для конкретної жінки.

Календарний метод контрацепції

Найменш надійний за всіма параметрами. Полягає в тому, що жінка вираховує термін овуляції та на цей час припиняє незахищені статеві стосунки. Мотив застосування: інші засоби контрацепції або зменшують задоволення, або чинять вплив на організм жінки, або незручні.

Так, підрахунок днів зберігає повну фізіологічність статевого акту, дарує повний спектр відчуттів. Втім, є багато інших методів контрацепції, котрі мають такі ж якості, але не залежать від примхливого менструального циклу, котрий може давати збої.

Який найкращий метод контрацепції?

Це має вирішувати для себе кожна пара окремо. За умови правильного застосування усі сучасні методи контрацепції (календарний не беремо) мають ефективність понад 99 % щодо запобігання небажаній вагітності. Тому, якщо лікар не порекомендує іншого, обирати найкращий спосіб варто за власним розсудом.

У разі міцної, вірної пари можна обрати внутрішньоматкову спіраль, гормональні засоби або діафрагму. Якщо виникає бажання зачати дитину, то слід лише припинити їх застосування.

Коли ж статеві партнери непостійні, найбільш слушним способом будуть бар’єрні види контрацептивів. Ці засоби захищають не лише від вагітності, але й від інфекцій, що передаються статевим шляхом.

Редакторська група
Оновлено: 22.12.2023
Перевірено

Відмова від відповідальності

Інформація розміщена на сайті https://apteka.net.ua/ має, виключно, інформаційний характер. Адміністрація сайту https://apteka.net.ua/ не несе відповідальності за можливі негативні наслідки, що можуть виникнути в результаті ознайомлення  користувача з інформацією розміщеною на сайті.

Послуги, продукти, інформація та інші матеріали на офіційному сайті мережі аптек «Бажаємо здоров’я» та «Аптека твоєї родини» та на офіційних сторінках у соціальних мережах  розміщені, виключно, в інформаційних цілях і не повинні сприйматися, як альтернатива консультації лікаря. Мережа аптек «Бажаємо здоров’я» та «Аптека твоєї родини»  не несе відповідальності за будь-які висновки, що були встановлені та прийняті до уваги читачем самостійно на підставі розміщеної інформації.

Встановлення діагнозу та вибір методики лікування здійснюється лише профільним лікарем. Обов’язково, перед застосуванням препарату проконсультуйтеся з лікарем!

Пам’ятайте, самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я!

Поділитися:
Коментувати допис
Коментар опублікується на сайті після перевірки модератором
Ще не додано жодного відгуку. Будьте першим хто це зробить.