Засоби для інтимної гігієни: особливості вибору та використання

29 серпень 2023
Засоби для інтимної гігієни: особливості вибору та використання

Інтимна гігієна – невід’ємна частина щоденного догляду за інтимною зоною, що має безпосередній вплив на здоров’я кожної жінки. Дехто помилково вважає, що жіноча гігієна не потребує якихось спеціальних засобів: можна використовувати звичайне мило чи гель для душу. Але це неправильно: така косметика не має порушувати природній захисний бар’єр.

В людському організмі цілком нормально уживаються корисні та шкідливі бактерії. Засоби для інтимної гігієни мають особливий склад. Перш за все, вони підтримують кислотно-лужний баланс інтимної зони. Кислотно-лужний баланс людського тіла зазвичай складає 5,5 pH, а в інтимній зоні 3,5-4,5. Кисле середовище дозволяє тримати захисний бар’єр для шкідливих бактерій.

Якщо використовувати звичайне мило чи засоби для купання, рівень pH в яких вище, то це призведе до проблем. В першу чергу будуть знищені корисні бактерії. Результатом стануть різноманітні подразнення шкіри, почервоніння, надмірна сухість тощо. Тому навіть якщо мило чи гель для душу добре миє тіло, його не можна використовувати для таких чутливих місць. Правильніше за все – купити гель для інтимної гігієни чи інший засіб.

Види засобів для інтимної гігієни

Сучасна косметика цього типу дуже різноманітна. Це не лише гель для інтимної гігієни, але й:

  • пінки;
  • муси;
  • креми;
  • дезодоранти;
  • спеціальне мило;
  • серветки;
  • прокладки тощо.

Кожен із видів варто розглянути докладніше. Гелі – зручні засоби, що підходять для щоденного використання, очищення зовнішніх статевих органів. В їх складі немає мила,тому вони не пересушують шкіру. Нейтральний кислотно-лужний баланс та молочна кислота підтримує нормальний склад мікрофлори піхви.

Пінки і муси мають схожий склад, проте їхня консистенція більш легка. Це дозволяє наносити їх ще делікатніше. Склад такої косметики натуральний, тому вона зберігається після розпакування не більше 2-3 місяців. Пінки, муси та гелі дуже зручні у використанні, адже вони мають дозатор. Це дозволяє зручно наносити засіб, при цьому бактерії не потрапляють всередину ємності. Схожим чином діють і креми.

Не завжди є можливість скористатися пінкою чи гелем. Саме для таких ситуацій випускаються гігієнічні серветки. Їх зручно використовувати в дорозі, на роботі чи у польових умовах, коли немає доступу до душу та води. До складу серветок входять різноманітні лосьйони, збагачені молочною кислотою. Крім того, в складі може бути екстракт календули та алое, пантенол, бетаїн тощо.

Дезодоранти для інтимної зони використовуються у випадках, коли потрібно приховати неприємний запах. Наприклад, при дисбактеріозі чи інших порушеннях функцій жіночого організму. До того ж дезодорант частково долає дію шкідливих бактерій.

Достатньо жінок більше звикли до використання мила. Звичайне мило для інтимної гігієни використовувати не можна, проте є спеціальні види. Таке мило має не лужний склад, як звичайне, а безпечний для здоров’я рівень pH. Крім того, воно збагачене поживними речовинами, які допоможуть зберегти комфорт на весь день.

Як вибрати засіб для інтимної гігієни: що має бути в складі

Головні складники будь-якого з типів такої косметики – молочна кислота та ПАР з м’якою дією. Найкращі засоби для інтимної гігієни мають складатися з:

  • молочної кислоти (підтримка оптимальної мікрофлори);
  • календули (знімає запалення та почервоніння);
  • ромашки (позбавляє печії та загоює слизові оболонки);
  • шавлії (антисептичний ефект);
  • алое вера (запобігає подразненню);
  • пантенолу (загоєння подразнень);
  • вітаміну D (заспокійливий ефект).

Для додаткового очищувального ефекту може додаватися амфоацетат, бетаїн, сукцинат, алкілполіглікозид. Для дезодоруючої дії можуть додаватися натуральні матеріали зі слабким запахом.

Водночас в складі не має бути деяких компонентів. Серед них:

  • антибактеріальні інгредієнти (триклозан, триклокарбан);
  • дешеві замінники молочної кислоти (наприклад, лимонної);
  • агресивні консерванти.

Таким чином можна дійти висновку, що краще використовувати для інтимної гігієни спеціальні засоби, створені саме для цього. Необхідно уважно читати склад та відмовлятися від покупки, якщо інгредієнти не підходять.

Зазвичай таку косметику випускають відомі бренди, що турбуються про свої покупців дбають про рівень своїх товарів. Проте варто слідкувати за особливостями реакції власного організму на використання таких гелів чи мила.

Особливості застосування

Навіть дуже відомі засоби можуть призвести до подразнення, якщо використовувати їх неправильно. Перш за все, варто пам’ятати про регулярність процедури. Інтимні ділянки тіла потребують щоденної уваги (вранці та ввечері), а також до та після статевого акту.

Попри безпечний склад та користь для організму, увагу варто приділити і змиванню засобі з власного тіла. Якщо з’явилося подразнення, відчуття дискомфорту, почервоніння, необхідно припинити використання косметики та негайно звернутися до лікаря.

Сучасні виробники пропонують чималий вибір засобів для інтимної гігієни. Перед їх використанням необхідно ознайомитися зі складом, а в процесі застосування слідкувати за реакціями власного організму.

Редакторська група
Оновлено: 27.12.2023
Перевірено

Відмова від відповідальності

Інформація розміщена на сайті https://apteka.net.ua/ має, виключно, інформаційний характер. Адміністрація сайту https://apteka.net.ua/ не несе відповідальності за можливі негативні наслідки, що можуть виникнути в результаті ознайомлення  користувача з інформацією розміщеною на сайті.

Послуги, продукти, інформація та інші матеріали на офіційному сайті мережі аптек «Бажаємо здоров’я» та «Аптека твоєї родини» та на офіційних сторінках у соціальних мережах  розміщені, виключно, в інформаційних цілях і не повинні сприйматися, як альтернатива консультації лікаря. Мережа аптек «Бажаємо здоров’я» та «Аптека твоєї родини»  не несе відповідальності за будь-які висновки, що були встановлені та прийняті до уваги читачем самостійно на підставі розміщеної інформації.

Встановлення діагнозу та вибір методики лікування здійснюється лише профільним лікарем. Обов’язково, перед застосуванням препарату проконсультуйтеся з лікарем!

Пам’ятайте, самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я!

Поділитися:
Коментувати допис
Коментар опублікується на сайті після перевірки модератором
Ще не додано жодного відгуку. Будьте першим хто це зробить.