Як правильно робити тест на вагітність?

18 серпень 2023
Як правильно робити тест на вагітність?

Тест на вагітність наразі є самим перевіреним методом визначення запліднення в домашніх умовах. Існують ознаки, що вказують на вагітність: затримка місячних, больові відчуття в грудях та їх збільшення, ранкова нудота. Точно дізнатись, чи жінка при надії, допоможе тест для визначення вагітності, який можна придбати в мережі аптек «Бажаємо здоров’я». Він реагує на гормон ХГЛ, який починає вироблятись в жіночому організмі після закріплення ембріона в матці.

Щоб результат був правдивим, треба знати, коли можна робити тест на вагітність. Гормон ХГЛ починає вироблятись не раніше тижня від настання запліднення. Точність результату залежить від правильного використання. Сам тестовий аналіз може підтвердити факт вагітності, але не визначає її термін. Він вказує на необхідність візиту до гінеколога. Саме лікар за допомогою УЗД спростує чи підтвердить підозри жінки, а також визначить термін.

Як працюють тести на вагітність?

Найпоширеніший варіант тесту – це паперова щільна смуга з нанесеними мітками. Одна з них вказує на рівень, до якого необхідно занурити смужку в сечу. Інші дві – ферменти, що змінять забарвлення в залежності від результату. Якщо все зроблено правильно, забарвлення однієї смужки означає негативну відповідь, а 2 смужки вкажуть на вагітність з ймовірністю 95%.

Наразі існує декілька різновидів тестів:

  • тест–смуга, який треба занурити в контейнер з сечею;
  • струменевий, що достатньо підставити під струмок сечі;
  • касетний, на який потрібно капнути 4 краплі сечі спеціальною піпеткою;
  • цифровий багаторазовий – є найточнішим, може визначити результат та термін вагітності практично одразу після її настання.

Також тести поділяють на стандартні та суперчутливі. Перший тип показує правдивий результат не раніше як на 14 день вагітності. Чутливий дієвий вже через тиждень після настання запліднення.

Як вибрати тест на вагітність?

Тести на вагітність представлені в широкому асортименті. При виборі варто звертати увагу на такі параметри:

  • ціна;
  • різновид;
  • кількість у наборі;
  • чутливість.

Метод тестування на вагітність залежить від типу тесту. Смужки потребують підготовки, (необхідно зібрати сечу в чисту ємність) струменеві простіші у використанні. З планшетними треба бути уважними та обережними, крапаючи сечу саме туди, куди потрібно, в тій кількості, яка зазначена в інструкції. Цифрові пристрої найдорожчі, але найбільш інформативні та багаторазові.

Зазвичай купують одразу мінімум 2 тести: другий як контрольний, що роблять через кілька днів після першого для підтвердження результату.

Як підготуватись до тестування?

Тест–смуга потребує підготовки контейнера для збору сечі. Можна купити в аптеці спеціальну ємність для забору сечі. Для планшетного варіанту знадобиться піпетка. Тестування буде максимально інформативним, якщо проводити його вранці. Саме в цей період концентрації гормону HCG в сечі є максимальною, тож і результат буде найбільш правдивим.

Сам тест має бути в цілісному пакуванні, відкрити його потрібно перед самим використанням. Слід ретельно вивчити інструкцію перед початком тестування та чітко її виконувати. Важливо дотримуватись вказівок щодо часу тримання смужки в сечі та очікування результату. Тому знадобиться годинник чи таймер на смартфоні.

Проведення тестування

Те, як робиться тест на вагітність, залежить від його виду. Тест–смуга вимагає таких дій:

  1. Підготувати чисту або одноразову посудину.
  2. Прочитати в інструкції, скільки тримати смужку в сечі та до якої межі її занурити.
  3. Зібрати сечу.
  4. Занурити смужку.
  5. Змочену смужку викласти на суху поверхню та чекати вказаний час.
  6. Оцінити результат згідно з описом в інструкції.

Зі струменевого тесту потрібно зняти ковпачок та потримати його краєчок під струменем сечі кілька секунд. Недотримання чи перетримання часових рамок можуть призвести до хибних результатів. Тому орієнтуйтесь за таймером.

Оцінка результату

Дві яскраво видимі смужки означають позитивну відповідь, тобто підтвердження вагітності на смужковому та струменевому тестах. Одна смуга – результат негативний. Якщо смуги не змінили колір, то тест вірогідно був пошкоджений в результаті неправильного зберігання чи закінчення терміна придатності. Можливо, було порушено правила проведення аналізу.

Щоб уникнути помилок, потрібно уважно ознайомитися з інструкцією і виконати зазначений алгоритм дій, дотримуючись часових рамок. Також важливо правильно вибрати момент проведення процедури: краще за все зранку та через декілька днів після затримки менструації.

Результат може виявитись хибнонегативним чи хибнопозитивним. При деяких гормональних порушеннях за відсутності вагітності тест покаже 2 смужки. Спровокувати хибнопозитивний результат може прийом гормональних препаратів, новоутворення матки, попередня незадовго до цього перервана вагітність.

Отже, тест на вагітність є доступним та надійним способом підтвердити факт запліднення. В аптеках доступні різні типи, що дає змогу вибрати зручний варіант. Важливо дотримуватись інструкції, щоб результат був правдивим. Після проведення аналізу в домашніх умовах необхідно звернутись до гінеколога, який точно визначить настання вагітності та термін.

Редакторська група
Оновлено: 26.12.2023
Перевірено

Відмова від відповідальності

Інформація розміщена на сайті https://apteka.net.ua/ має, виключно, інформаційний характер. Адміністрація сайту https://apteka.net.ua/ не несе відповідальності за можливі негативні наслідки, що можуть виникнути в результаті ознайомлення  користувача з інформацією розміщеною на сайті.

Послуги, продукти, інформація та інші матеріали на офіційному сайті мережі аптек «Бажаємо здоров’я» та «Аптека твоєї родини» та на офіційних сторінках у соціальних мережах  розміщені, виключно, в інформаційних цілях і не повинні сприйматися, як альтернатива консультації лікаря. Мережа аптек «Бажаємо здоров’я» та «Аптека твоєї родини»  не несе відповідальності за будь-які висновки, що були встановлені та прийняті до уваги читачем самостійно на підставі розміщеної інформації.

Встановлення діагнозу та вибір методики лікування здійснюється лише профільним лікарем. Обов’язково, перед застосуванням препарату проконсультуйтеся з лікарем!

Пам’ятайте, самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я!

Поділитися:
Коментувати допис
Коментар опублікується на сайті після перевірки модератором
Ще не додано жодного відгуку. Будьте першим хто це зробить.