Профілактика та лікування вітряної віспи

02 жовтень 2023
Профілактика та лікування вітряної віспи

Вітряна віспа – це захворювання, яке переважно вражає дітей, але може виникнути і у дорослих. Хоча більшість випадків вітрянки протікає досить легко, можливі й серйозні ускладнення. У цій статті ми розглянемо основні симптоми і заходи профілактики, які необхідні для максимально ефективного лікування та запобігання подальшому поширенню інфекції.

Що таке вітряна віспа?

Вітряна віспа (або вітрянка) – це інфекційне захворювання, викликане вірусом Varicella zoster. Головний спосіб передачі – повітряно-крапельний. Це захворювання зазвичай вражає дітей, але може виникнути і у дорослих, які не хворіли вітрянкою в дитинстві або не були вакциновані проти неї. Діти, які хворіли на вітрянку, зазвичай отримують пожиттєвий імунітет до цього захворювання, але вірус може залишитися в організмі в «сплячому» стані і викликати появу оперізувального лишаю у більш пізньому віці.

Як проявляється вітрянка?

Основні симптоми вітрянки включають:

  • висип на шкірі у вигляді пухирців;
  • підвищення температури тіла (інколи може сягати 38°C і вище);
  • загальне нездужання та слабкість по всьому тілу;
  • головний біль;
  • свербіж в області висипу.

Інкубаційний період вітрянки становить від 10 до 21 дня після контакту із зараженою особою. Зазвичай симптоми вітрянки проявляються через 14-16 днів після інфікування.

Який вплив на організм?

Більшість людей переносять вітрянку без ускладнень, особливо діти. Однак у дорослих, немовлят або осіб із зниженим імунітетом можливі ускладнення:

  • бактеріальні інфекції шкіри – можуть проявлятися у вигляді червоних, запалених утворень, абсцесів чи фурункулів;
  • пневмонія – викликане інфекцією запалення легень, яке супроводжується високою температурою, кашлем з виділенням мокротиння та утрудненим диханням;
  • енцефаліт – запалення мозку, яке може спричинити головний біль, лихоманку, конфузію та, у важких випадках, навіть кому;
  • запалення серцевого м'язу (міокардит) – може проявлятися у вигляді болю в грудях, нездужання та неритмічного серцебиття.

Як лікувати вітряну віспу?

Лікування вітрянки, як правило, здійснюється в домашніх умовах і спрямоване на зменшення симптомів:

  1. Застосування антигістамінних препаратів, щоб зменшити свербіж.
  2. Прийом заспокійливих ванн.
  3. Вживання парацетамолу для зниження температури та зменшення болю.
  4. Важливо уникати пошкодження пухирців, щоб запобігти занесенню інфекції всередину ран.

Профілактика вітрянки

Існують вакцини для профілактики вітрянки.. Основні рекомендації щодо профілактики:

  1. Вакцинування дітей у віці 12-15 місяців.
  2. Друге вакцинування у віці 4-6 років.
  3. Вакцинування дорослих, які не хворіли вітрянкою в дитинстві.

Окрім щеплення, важливо дотримуватися загальних правил гігієни та уникати контакту з інфікованими.

Вітряна віспа – поширене захворювання, основний ризик якого – ускладнення у вразливих групах населення. Знання основних симптомів та правильний підхід до лікування вітрянки – запорука швидкого відновлення. Якщо вам потрібні ліки для лікування або профілактики вітрянки, вони доступні для покупки онлайн за приємними цінами на офіційному сайті мережі аптек «Бажаємо здоров'я».

Товари, які можуть знадобитися
Редакторська група
Оновлено: 03.01.2024
Перевірено

Відмова від відповідальності

Інформація розміщена на сайті https://apteka.net.ua/ має, виключно, інформаційний характер. Адміністрація сайту https://apteka.net.ua/ не несе відповідальності за можливі негативні наслідки, що можуть виникнути в результаті ознайомлення  користувача з інформацією розміщеною на сайті.

Послуги, продукти, інформація та інші матеріали на офіційному сайті мережі аптек «Бажаємо здоров’я» та «Аптека твоєї родини» та на офіційних сторінках у соціальних мережах  розміщені, виключно, в інформаційних цілях і не повинні сприйматися, як альтернатива консультації лікаря. Мережа аптек «Бажаємо здоров’я» та «Аптека твоєї родини»  не несе відповідальності за будь-які висновки, що були встановлені та прийняті до уваги читачем самостійно на підставі розміщеної інформації.

Встановлення діагнозу та вибір методики лікування здійснюється лише профільним лікарем. Обов’язково, перед застосуванням препарату проконсультуйтеся з лікарем!

Пам’ятайте, самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я!

Поділитися:
Коментувати допис
Коментар опублікується на сайті після перевірки модератором
Ще не додано жодного відгуку. Будьте першим хто це зробить.