Утилізація таблеток: правила і поради

26 липень 2023
Утилізація таблеток: правила і поради

Ліки є невіддільною частиною нашого життя, але вкрай важливо правильно ними розпоряджатися. Невикористані або прострочені медикаменти можуть бути шкідливими для навколишнього середовища та навіть становити загрозу для людей і тварин. Тож розглянемо правила та поради щодо того, як утилізувати ліки.

Як правильно зберігати ліки?

Першим кроком до правильної утилізації є правильне зберігання ліків. Воно допомагає запобігти псуванню та дає змогу зберегти дію препаратів. Ось кілька порад щодо зберігання ліків:

  • зберігайте медикаменти в прохолодному та сухому місці – ванна кімната не є ідеальним місцем для зберігання аптечки, оскільки вологість може вплинути на ефективність лікарських засобів;
  • залишайте медикаменти в оригінальній упаковці – на ній міститься така важлива інформація про препарат, як термін придатності, дозування та інструкції із застосування;
  • тримайте таблетки в недоступному для дітей та домашніх тварин місці.

Зручно використовувати спеціальні таблетниці: в них можна зберігати, наприклад, порцію медикаментів на день.

Звісно, не слід ділитись ліками. Спільне використання препаратів може бути небезпечним, оскільки різні люди мають різні захворювання та можуть по-різному реагувати на медикаменти.

Чи можна використовувати препарат після закінчення терміну придатності?

Використовувати ліки після закінчення терміну придатності не рекомендується – це може бути небезпечним. Навіть якщо немає ознак псування, медикаменти виглядають і пахнуть добре, їх не можна безпечно приймати. Тож варто регулярно перебирати аптечку.

Як правильно викидати ліки?

Коли медичні препарати більше не потрібні, важливо правильно їх утилізувати. Викидання медикаментів у смітник або змивання в унітаз може завдати шкоди навколишньому середовищу та становити ризик для людей і тварин. Утилізація лікарських засобів має проходити так::

  • ознайомтеся з інструкціями щодо утилізації препарату – деякі медикаменти вимагають дотримання певних правил утилізації, наприклад, через аптеку або смітник для небезпечних відходів;
  • якщо немає конкретних вказівок, помістіть препарат в герметичний контейнер, наприклад, поліетиленовий пакет чи пластикову коробку, перш ніж викинути його у смітник;
  • не змивайте медичні препарати в унітаз, якщо спеціальні інструкції не вказують інше – засоби для промивання можуть забруднити джерела води та завдати шкоди водним мешканцям.

Правильна утилізація таблеток має вирішальне значення для збереження довкілля та нашого здоров’я. Якщо ви маєте сумніви щодо утилізації тих чи інших лікарських засобів, ви можете проконсультуватись з цього приводу у працівника аптеки «Бажаємо здоров’я».

Редакторська група
Оновлено: 22.12.2023
Перевірено

Відмова від відповідальності

Інформація розміщена на сайті https://apteka.net.ua/ має, виключно, інформаційний характер. Адміністрація сайту https://apteka.net.ua/ не несе відповідальності за можливі негативні наслідки, що можуть виникнути в результаті ознайомлення  користувача з інформацією розміщеною на сайті.

Послуги, продукти, інформація та інші матеріали на офіційному сайті мережі аптек «Бажаємо здоров’я» та «Аптека твоєї родини» та на офіційних сторінках у соціальних мережах  розміщені, виключно, в інформаційних цілях і не повинні сприйматися, як альтернатива консультації лікаря. Мережа аптек «Бажаємо здоров’я» та «Аптека твоєї родини»  не несе відповідальності за будь-які висновки, що були встановлені та прийняті до уваги читачем самостійно на підставі розміщеної інформації.

Встановлення діагнозу та вибір методики лікування здійснюється лише профільним лікарем. Обов’язково, перед застосуванням препарату проконсультуйтеся з лікарем!

Пам’ятайте, самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я!

Поділитися:
Коментувати допис
Коментар опублікується на сайті після перевірки модератором
Ще не додано жодного відгуку. Будьте першим хто це зробить.