Як правильно промивати ніс?

25 липень 2023
Як правильно промивати ніс?

Промивання носа використовувалося століттями для очищення дихальних шляхів. Процес передбачає полоскання носової порожнини сольовим розчином для видалення надлишку слизу, бруду та пилу, яке може накопичуватися в носових проходах. Процедура особливо корисна для людей, які страждають на алергію, синусит або закладеність носа, оскільки вона може полегшити ці стани та покращити дихання.

Навіщо промивати ніс?

Промивання носа є простим, але ефективним способом полегшення дихання. Носові проходи вистелені крихітними волосками, які допомагають фільтрувати бруд, бактерії та інші сторонні частинки. Однак ці волоски можуть бути пошкоджені або переповнені під впливом забруднювальних речовин, алергенів або вірусних інфекцій, що призводить до закладеності та інших симптомів. Промивання допомагає очистити носові проходи від слизу, алергенів і подразників, що може полегшити симптоми нежитю та запобігти інфекціям (таким як гайморит).

Як промивати ніс правильно?

На перший погляд, ця процедура здається досить простою, проте все ж є деякі нюанси стосовно того, як промивати ніс. Діяти слід таким чином:

  1. Придбайте або приготуйте розчин. Ви можете купити препарати для носа, морську воду або фізрозчин в аптеці чи зробити свій власний, змішавши одну чайну ложку солі та дрібку харчової соди у 200 мл теплої води. Обов’язково використовуйте дистильовану або стерилізовану воду, щоб уникнути занесення шкідливих бактерій у дихальні шляхи.
  2. Встаньте над раковиною або в душі, нахиліть голову вперед та поверніть голову набік, щоб одна ніздря була вище за іншу..
  3. Вставте носик піпетки чи флакончика в одну ніздрю та обережно влийте фізіологічний розчин у носові проходи. Він повинен протікати через одну ніздрю та виходити з іншої, вимиваючи будь-який слиз та забруднення.
  4. Повторіть полоскання пазухи з іншого боку, нахиляючи голову в протилежному напрямку.

Після зрошення обох ніздрів обережно висякайтеся, щоб видалити залишки сольового розчину та слизу.

Промивання носа: протипоказання

Хоча промивання носової порожнини загалом вважається безпечним, є деякі потенційні протипоказання, які слід враховувати. Якщо у вас є будь-який із наведених нижче станів, вам слід проконсультуватися з медичним працівником:

  • викривлення перегородки або інші структурні аномалії в носових проходах;
  • хронічні носові кровотечі;
  • нещодавня операція на носі чи травма;
  • повторні інфекції пазух в анамнезі.

Також промивати ніс може бути заборонено при деяких імунних розладах.

Чим промивати ніс?

Використовуючи морську воду чи фізрозчин для зрошення носа, важливо слідкувати за правильною концентрацією та температурою, щоб забезпечити ефективність і комфорт. Температура має бути близькою до температури тіла, яка становить приблизно 37°C, щоб запобігти дискомфорту чи подразненню.

Якщо ви використовуєте готовий розчин, уважно прочитайте інструкцію та дотримуйтесь рекомендованого дозування. Придбати все необхідне для промивання носа можна в аптеці «Бажаємо здоров’я».

Важливо відзначити, що морська вода може містити шкідливі бактерії або забруднювальні речовини, тому її слід використовувати лише за умови, якщо вона належним чином стерилізована. Тож використовувати набрану на пляжі морську воду не рекомендується. Для зручного промивання носа, озбройтеся шприцом, спринцівкою або спеціальною системою для промивання:

  1. Шприц- використовується (без голки) для промивання носа у дорослих людей.
  2. Груша-спринцівка із м'яким кінцем. Побутовий спосіб частіше використовується для дітей віком старше 5 років.
  3. Система для промивання носа. Сучасний медичний набір для промивання носа у дітей та дорослих. Продається в аптеках із вже готовими пакетованими сумішами для промивання.

Промивання є безпечним і ефективним способом зміцнення здоров’я та полегшення симптомів закладеності або алергії. Але важливо дотримуватися належної техніки та концентрації розчину, щоб забезпечити ефективність і комфорт процедури. Та уважно вибирати, чим промивати ніс.

Редакторська група
Оновлено: 26.03.2024
Перевірено

Відмова від відповідальності

Інформація розміщена на сайті https://apteka.net.ua/ має, виключно, інформаційний характер. Адміністрація сайту https://apteka.net.ua/ не несе відповідальності за можливі негативні наслідки, що можуть виникнути в результаті ознайомлення  користувача з інформацією розміщеною на сайті.

Послуги, продукти, інформація та інші матеріали на офіційному сайті мережі аптек «Бажаємо здоров’я» та на офіційних сторінках у соціальних мережах  розміщені, виключно, в інформаційних цілях і не повинні сприйматися, як альтернатива консультації лікаря. Мережа аптек «Бажаємо здоров’я»  не несе відповідальності за будь-які висновки, що були встановлені та прийняті до уваги читачем самостійно на підставі розміщеної інформації.

Встановлення діагнозу та вибір методики лікування здійснюється лише профільним лікарем. Обов’язково, перед застосуванням препарату проконсультуйтеся з лікарем!

Пам’ятайте, самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я!

Поділитися:
Коментувати допис
Коментар опублікується на сайті після перевірки модератором
Ще не додано жодного відгуку. Будьте першим хто це зробить.