Як зняти приступ стенокардії?

21 липень 2023
1
Як зняти приступ стенокардії?

Стенокардія – це різновид болю в грудях, який виникає, коли серцевий м’яз не отримує достатньо крові та кисню. Цей біль часто описують як відчуття стиснення або стискання в грудях, що віддає в ліву руку, лопатку, шию або щелепу. Він часто є симптомом ішемічної хвороби серця та може бути ознакою основної проблеми з серцем.

Якщо стався напад, важливо знати, як швидко й ефективно полегшити симптоми. У цій статті ми обговоримо, що викликає стенокардію, як розпізнати напад та поговоримо про різні способи полегшення симптомів. Зокрема – про дієві ліки від стенокардії.

Що викликає стенокардію?

Стенокардія зазвичай спричинена ішемічною хворобою серця, яка виникає, коли артерії, що постачають кров до серця, звужуються або закорковуються жировими відкладеннями. Також можуть бути й інші причини стенокардії: спазм коронарної артерії, що зменшує приплив крові до серця та ін.

Як розпізнати напад стенокардії?

При такому стані, як стенокардія, симптоми є досить характерними. Тож важливо знати ознаки нападу, щоб швидко вжити заходів. Найпоширенішим симптомом є біль або сильний дискомфорт у грудях, які можуть відчуватися як тиск, стиснення або напруження. Біль також може супроводжуватися задишкою, нудотою, пітливістю. Якщо ви відчуваєте будь-які ознаки стенокардії, негайно викличте швидку допомогу або попросіть оточуючих зробити це.

Що приймати при нападі стенокардії?

Існує кілька препаратів, які можуть бути використані для полегшення симптомів нападу. Ось найбільш часто використовувані типи ліків для таких випадків:

  • бета-блокатори – блокують дію певних гормонів, які збільшують частоту серцевих скорочень і знижують артеріальний тиск, зменшуючи навантаження на серце;
  • блокатори кальцієвих каналів – допомагають розслабити м’язи кровоносних судин, покращуючи приплив крові до серця та зменшуючи біль у грудях.

Необхідні препарати можна придбати в аптеці «Бажаємо здоров’я». Але важливо проконсультуватися з лікарем, перш ніж приймати будь-які медикаменти. Якщо ж терапевт порадив вам певні препарати, то при такому стані, як стенокардія, невідкладна допомога має починатись саме з них.

Скільки триває напад?

Напади стенокардії зазвичай тривають кілька хвилин. Однак, якщо симптоми не покращуються або погіршуються, негайно зверніться до медиків, оскільки це може бути ознакою більш серйозного захворювання, наприклад серцевого нападу.

Як зняти напад стенокардії в домашніх умовах?

Якщо лікар призначив вам нітрогліцерин, то його можна використовувати для зняття нападу. Нітрогліцерин сприяє розслабленню кровоносних судин і покращенню кровотоку до серця.

Якщо ж вам не можна приймати нітрогліцерин, або його немає під рукою, варто залучити:

  • глибоке дихання – робіть повільні глибокі вдихи, щоб розслабити тіло та зменшити стрес;
  • техніку релаксації – допоможе зменшити стрес і тривогу;
  • застосування прохолодного компресу до грудей або шиї – це полегшить біль та дискомфорт.

Важливо пам’ятати, що ці методи можуть допомогти полегшити симптоми нападу, але вони не лікують основне захворювання. Якщо ви відчуваєте часті важкі напади, поговоріть зі своїм терапевтом. Він призначить обстеження: це робиться передусім для того, щоб виключити перенесений інфаркт міокарда, атеросклероз та інші важкі стани.

Профілактика нападів

Багатьох людей цікавить, чи виліковується стенокардія. Проте набагато краще її попередити. Щоб запобігти нападам, можна вжити кількох заходів:

  • киньте палити – куріння шкодить кровоносним судинам і підвищує ризик серцевих захворювань, відмова від куріння може допомогти зменшити ризик проблем, пов’язаних із серцем;
  • регулярно займайтеся спортом – помірні фізичні вправи покращують здоров’я серцево-судинної системи;
  • дотримуйтесь режиму харчування з низьким вмістом насичених і трансжирів, холестерину та натрію;
  • керуйте стресом – стрес може сприяти розвитку серцевих захворювань і викликати напади, практикуйте техніки релаксації або зверніться за консультацією психолога, якщо це необхідно;
  • приймайте призначені ліки – щоб швидше зникла стенокардія, лікування повинно відбуватися відповідно до вказівок лікаря.

Стенокардія – це різновид болю в грудях, який можна полегшити за допомогою ліків і зміни способу життя. Якщо ви відчуваєте напад вже не вперше, негайно зверніться до лікаря, пройдіть діагностику та виконуйте призначені методи лікування. Необхідні лікарські засоби можна придбати в аптеці «Бажаємо здоров’я», яка реалізує сертифіковані ліки за демократичною ціною.

Редакторська група
Оновлено: 22.12.2023
Перевірено

Відмова від відповідальності

Інформація розміщена на сайті https://apteka.net.ua/ має, виключно, інформаційний характер. Адміністрація сайту https://apteka.net.ua/ не несе відповідальності за можливі негативні наслідки, що можуть виникнути в результаті ознайомлення  користувача з інформацією розміщеною на сайті.

Послуги, продукти, інформація та інші матеріали на офіційному сайті мережі аптек «Бажаємо здоров’я» та «Аптека твоєї родини» та на офіційних сторінках у соціальних мережах  розміщені, виключно, в інформаційних цілях і не повинні сприйматися, як альтернатива консультації лікаря. Мережа аптек «Бажаємо здоров’я» та «Аптека твоєї родини»  не несе відповідальності за будь-які висновки, що були встановлені та прийняті до уваги читачем самостійно на підставі розміщеної інформації.

Встановлення діагнозу та вибір методики лікування здійснюється лише профільним лікарем. Обов’язково, перед застосуванням препарату проконсультуйтеся з лікарем!

Пам’ятайте, самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я!

Поділитися:
Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 1 оцінки
Коментувати допис
Коментар опублікується на сайті після перевірки модератором
Ще не додано жодного відгуку. Будьте першим хто це зробить.