Сивина: причини та способи усунення

28 серпень 2023
Сивина: причини та способи усунення

Сиве волосся – фізіологічний стан, який проявляється з віком та зустрічається разом з іншими проявами старіння організму. Частіше за все сивина на голові з’являється у віці після 35 років. Якщо ж волосся біле вже у віці до 25 років чи навіть у дітей, то це патологічний процес.

Цікаві факти про сивину

Посивіння волосся – процес, який чекає на кожного. Протягом сотень років спостережень зроблено кілька цікавих висновків:

  • темне волосся сивіє раніше за світле;
  • світлошкірі люди сивіють у віці 35 та більше років, а темношкірі після 42-43;
  • сиве волосся росте швидше, ніж пігментоване, та більш стійке до аутоімунних процесів;
  • можливе самостійне відновлення кольору;
  • в першу чергу сивина з’являється на голові, а в останню сивіють брови.

Іспанські вчені дійшли висновку, що рання сивина – ознака довголіття, оскільки пігмент, що фарбує волосся, починає використовуватися для інших цілей (боротьба з онкологією та серцево-судинними хворобами). Попри такі висновки, дуже багатьох людей цікавить, як позбутися сивого волосся. Щоб відповісти на питання, необхідно розібратися, чому сивіє волосся.

Причини посивіння

Механізм утворення сивини до кінця не вивчено: це складний поетапний процес, що триває дуже довго. Попри догляд за волоссям, рано чи пізно проблема спіткає кожного. Звісно, набагато приємніше, якщо це трапиться пізніше.

Виділяють дві основні теорії виникнення сивини. Перша з них – дефект у генетичному апараті клітин через дію УФ-променів, хімічних речовин, запальних процесів та інших факторів, що уповільнюють мікроциркуляцію меланіну у волосяній цибулині. Друга теорія – оксидативний стрес, внаслідок якого накопичуються вільні радикали. Що стосується причин, які можуть призвести до посивіння, то їх досить багато:

  • фізіологічне старіння організму – з віком зменшується кількість меланоцитів у волосяному фолікулі;
  • генетична спадковість;
  • передчасне старіння (прогерія), що може викликати посивіння навіть у дітей;
  • перенесенні важкі захворювання;
  • ендокринні порушення;
  • аутоімунні захворювання;
  • нервові та психічні потрясіння;
  • гіпопігментація внаслідок вживання певних ліків (при скасуванні приймання колір може відновлюватися);
  • дефіцит вітамінів чи мінералів (нестача заліза, магнію, вітамінів групи В, міді, йоду);
  • шкідливі звички (куріння);
  • дія УФ-променів.

Тобто є дуже багато причин, від чого сивіє волосся, але більшості цікаво, чи можливе лікування.

Як виправити ситуацію

Універсальний засіб від сивини – фарба. Якщо вже є сиві волосини, то відновити їх колір не вдасться. Водночас можна уповільнити процес посивіння. Перш за все необхідно спробувати:

  • нормалізувати харчування (в їжі мають бути в достатній кількості необхідні речовини);
  • позбутися шкідливих звичок;
  • зайнятися спортом;
  • знизити дію УФ-променів (рідше бувати на сонці, закривати волосся від його дії);
  • знизити вживання антиоксидантів тощо.

Саму сивину можна просто зафарбувати. На щастя є дуже велика кількість фарб, які не лише маскують такий дефект, але і несуть користь для самого волосся та шкіри голови, насичуючи їх всіма необхідними компонентами. Часто такі фарби виготовлені на рослинній основі, містять відновлювальні масла та екстракти, комплекс вітамінів. Фарби на натуральній основі тримаються не так довго, як їх хімічні аналоги, вони помітно зміцнюють коріння волосся, зменшують його випадіння, позбавляють лупи й надають волоссю привабливий блиск.

Не завжди ця проблема турбує тільки жінок, але й не кожен чоловік погодиться фарбувати волосся. Замаскувати сивину допоможуть стрижки та зачіски. Наприклад, на скронях, де сивина з’являється першочергово, можна залишити волосся мінімальної довжини. Такі ж зачіски є і для жінок. Крім того, можна використовувати різноманітні аксесуари. Наприклад, головні убори для чоловіків чи різноманітні прикраси для жінок.

На жаль, лікування цієї проблеми неможливе, адже всі люди поступово старіють. Варто прийняти для себе цей природний процес, як частину свого життя. Кожна людина унікальна і завжди молода в душі. Хороший настрій та почуття гумору гарантують відмінне здоров’я та добре самопочуття в будь-якому віці, незалежно від кольору волосся чи наявності сивини.

Редакторська група
Оновлено: 27.12.2023
Перевірено

Відмова від відповідальності

Інформація розміщена на сайті https://apteka.net.ua/ має, виключно, інформаційний характер. Адміністрація сайту https://apteka.net.ua/ не несе відповідальності за можливі негативні наслідки, що можуть виникнути в результаті ознайомлення  користувача з інформацією розміщеною на сайті.

Послуги, продукти, інформація та інші матеріали на офіційному сайті мережі аптек «Бажаємо здоров’я» та «Аптека твоєї родини» та на офіційних сторінках у соціальних мережах  розміщені, виключно, в інформаційних цілях і не повинні сприйматися, як альтернатива консультації лікаря. Мережа аптек «Бажаємо здоров’я» та «Аптека твоєї родини»  не несе відповідальності за будь-які висновки, що були встановлені та прийняті до уваги читачем самостійно на підставі розміщеної інформації.

Встановлення діагнозу та вибір методики лікування здійснюється лише профільним лікарем. Обов’язково, перед застосуванням препарату проконсультуйтеся з лікарем!

Пам’ятайте, самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я!

Поділитися:
Публікації на тему Волосся
Коментувати допис
Коментар опублікується на сайті після перевірки модератором
Ще не додано жодного відгуку. Будьте першим хто це зробить.