Вправи для очей: збереження здорових очей при роботі на комп'ютері

25 вересень 2023
Вправи для очей: збереження здорових очей при роботі на комп'ютері

Втома очей при роботі з комп'ютером — поширена проблема багатьох людей, підлітків і дорослих. Незначне погіршення зору може дуже негативно впливати на якість життя. Саме тому важливо якнайдовше його зберегти. Для цього потрібно регулярно робити вправи для очей. Основна причина, через яку виникає погіршення зору, — тривалий фокус на екрані майже без кліпання очима. В такому випадку необхідна розминка для очей, яка допоможе зняти перенапруження.

Порушення зору — розповсюджена проблема зі здоров’ям, з якою звертаються до лікарів. Це пов’язано з тим, що все більше і більше людей проводять надмірну кількість часу перед монітором комп’ютера.

Вплив роботи на комп'ютері на очі

Постійне вдивляння в екран монітора — це справді серйозне навантаження на зорову систему людини і не може обійтися без серйозних наслідків. Поговоримо про найбільш розповсюджені.

Велика напруга

Від постійного фокусування око надмірно напружується, тому з’являється втома. Можуть відчуватися свербіння та печіння.

Сухість очей

Відчуття сухості очей спричинено дуже яскравим світлом, а також зменшенням кількості моргань. Через це виникають дискомфорт, подразнення та почервоніння. Особливо висока ймовірність, якщо терти руками — цього в жодному разі не можна робити.

Подразнення

Екран випромінює синє світло, яке є шкідливим та негативно впливає на здоров’я очей. Частіше за все це відчувається в затемнених приміщеннях або під вечір.

Загальна втома очей

Симптомами є важкість, сльозовиділення. Картинка розпливається, стає некомфортно дивитися у монітор та на інші об’єкти.

Головний біль

Унаслідок перерахованих вище симптомів часто виникає біль у голові, різкий та неприємний, який також може переростати у біль в очах. Схожі симптоми з’являються, коли запалений зоровий нерв.

Потрібно робити відпочинок для очей, оскільки розсіяне світло та недостатня кількість моргань сприяють погіршенню зору та загальному дискомфорту.

Вправи для очей при роботі на комп'ютері

Як зняти втому з очей? Існує безліч корисних вправ та розминок, а також рекомендацій, які допомагають зменшити напругу та дискомфорт.

«20-20-20»

«20-20-20» — це вправа для очей, під час якої потрібно кожні 20 хвилин дивитися на різні об’єкти, що знаходяться на відстані 6 метрів (або ж 20 футів). Це має тривати не більше 20 секунд. Таким чином очі можуть відпочивати від постійної роботи з близьким монітором комп’ютера.

Масаж

Корисний та дієвий метод, який до того ж є приємним. Подушками пальців потрібно м’яко та повільно масажувати очі. Можна погладжувати під очима, над ними — головне робити все дуже повільно та ніжно, оскільки органи зору є вразливим місцем організму. При цьому шия також потребує масажу, бо все в організмі взаємопов’язано. Завдяки цьому покращується постачання кисню до очей.

Зміна відстані

Наступна корисна вправа — це змінювати відстань, куди дивляться очі. Спочатку потрібно подивитися далеко (наприклад, у вікно) та уважно зафіксувати побачені об’єкти, а потім — перевести погляд на речі, що знаходяться поблизу. Така зміна відстані допомагає знизити напруження очей.

Рухи в різні боки

Вправи включають плавні рухи очей вліво та вправо, вверх та вниз, оберти за годинниковою стрілкою, а потім проти неї. Така розминка також полегшує роботу зору та допомагає уникнути дискомфорту, якщо необхідно проводити тривалий час за комп’ютером.

Моргання

Періодично потрібно відходити від монітора та кліпати очима, оскільки цих рухів під час роботи недостатньо й око пересихає.

Перераховані вище вправи допомагають покращити стан очей та зберегти гостроту зору.

Правила користування комп'ютером для збереження здорових очей

У процесі користування комп’ютером необхідно дотримуватися певних правил, які допоможуть зберегти зір та здоров’я очей:

  • екран варто розташовувати на відстані 50–70 см від рівня очей;
  • для зменшення напруги потрібно встановити монітор таким чином, щоб погляд був спрямований зверху вниз;
  • рекомендується забезпечувати належний рівень освітленості робочого місця;
  • необхідно відрегулювати яскравість — цей показник має бути збалансований, оскільки сильна яскравість напружує очі, як і затемнення;
  • не забувайте виконувати активні вправи, щоб поліпшувати кровообіг.

Необхідно забезпечувати регулярні перерви між робочими процесами, що буде корисно як для мозкової діяльності, так і для фізичної.

Здоровий спосіб життя для збереження здорових очей

На здоров’я очей впливають фізична активність та правильне харчування. Потрібно їсти овочі та фрукти, у яких міститься необхідна кількість вітамінів. А взимку, коли таких корисних смаколиків бракує, та у будь-який інший період для підтримки тонусу очей аптека «Бажаємо здоров’я» пропонує придбати вітаміни для зору за доступними цінами.

Спорт та постійні рухи не тільки допомагають підтримувати фізичну форму, але й сприяють поліпшенню кровообігу. У свою чергу це покращує роботу всіх систем та органів організму, зокрема й очей.

Здоровий спосіб життя дозволяє зберегти зір надовго та уникнути розвитку багатьох хвороб. Не потрібно повністю відмовлятися від своєї роботи — достатньо виконувати вправи та стежити за облаштуванням робочого місця.

Корисні поради для здорових очей

Покращити зір можна, якщо забезпечити додаткові фактори. Наприклад, є сенс встановити спеціальні фільтри на екран, щоб уникнути надмірного випромінювання шкідливого синього світла. Крім того, рекомендується використовувати природне світло під час роботи за комп’ютером.

Дуже важливо піклуватися про здоров’я очей, особливо якщо є багато роботи за комп’ютером. Можна уникнути сильного погіршення зору — достатньо дотримуватися певних правил, а також робити певні інтервали відпочинку та регулярно виконувати вправи для очей. За потреби вживайте вітаміни й обов’язково дотримуйтеся режиму сну. Це допоможе вашому організму працювати легше, а ви почуватиметеся краще. Догляд за очима є важливою частиною покращення якості вашого життя.

Редакторська група
Оновлено: 03.01.2024
Перевірено

Відмова від відповідальності

Інформація розміщена на сайті https://apteka.net.ua/ має, виключно, інформаційний характер. Адміністрація сайту https://apteka.net.ua/ не несе відповідальності за можливі негативні наслідки, що можуть виникнути в результаті ознайомлення  користувача з інформацією розміщеною на сайті.

Послуги, продукти, інформація та інші матеріали на офіційному сайті мережі аптек «Бажаємо здоров’я» та на офіційних сторінках у соціальних мережах  розміщені, виключно, в інформаційних цілях і не повинні сприйматися, як альтернатива консультації лікаря. Мережа аптек «Бажаємо здоров’я»  не несе відповідальності за будь-які висновки, що були встановлені та прийняті до уваги читачем самостійно на підставі розміщеної інформації.

Встановлення діагнозу та вибір методики лікування здійснюється лише профільним лікарем. Обов’язково, перед застосуванням препарату проконсультуйтеся з лікарем!

Пам’ятайте, самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я!

Поділитися:
Коментувати допис
Коментар опублікується на сайті після перевірки модератором
Ще не додано жодного відгуку. Будьте першим хто це зробить.