Здорові зуби: профілактика карієсу і захворювань ясен

15 вересень 2023
Здорові зуби: профілактика карієсу і захворювань ясен

Всі ми знаємо, що здоров’я зубів дуже важливо. Проте більшість людей вважають, що зуби – то тільки зуби. Насправді ж від стану здоров’я ротової порожнини залежить стан здоров’я всього організму в цілому.

Хворі зуби та ясна негативно впливають на стан ШКТ, серцево-судинної системи, підвищують ризик хвороби Альцгеймера та навіть цукрового діабету. Тому дуже важливо вчасно відвідувати стоматолога і проводити лікування на початкових стадіях хвороби.

Переваги здорових зубів

Профілактика стоматологічних захворювань важлива. По-перше, біль у зубах нестерпний. А лікування карієсу не викликає позитивних емоцій в жодної людини. По-друге, від того, наскільки якісно ми можемо жувати, залежить те, як ми подрібнюємо їжу і, як наслідок, як добре її переварюємо. Адже стан подрібнення харчових продуктів безпосередньо впливає на стан ШКТ. І це ще не все.

Якщо на поверхні зубів утворюється наліт, це говорить про розмноження бактерій. Їх кількість значно більшає при появі карієсу або виникненні запальних процесів на поверхні ясен. Власно кажучи, саме велика кількість бактерій і призводить до розвитку пародонтиту. Внаслідок хвороби на яснах утворюються мікроотвори, через які бактерії попадають в кровоносне русло і розповсюджуються по організму, призводячи до розвитку небезпечних захворювань. Це все вказує на те, що догляд за порожниною рота є вкрай важливим. Не нехтуйте профілактикою, щоби зберегти здоров’я.

Профілактика карієсу

Існують певні правила і засоби профілактики захворювань зубів. Найпростіші:

  • чищення 2 рази на день;
  • відвідування стоматолога 1 раз на пів року;
  • користування зубною ниткою за потреби;
  • користування іригатором, після їди (можна просто полоскати зуби, щоби позбавитися від часточок харчових продуктів).

Потрібно користуватись якісною зубною пастою і правильно чистити зуби. Процес чищення займає приблизно дві хвилини. Спочатку потрібно робити вертикальні рухи щіткою уздовж верхньої та нижньої щелепи. Потім повторити процес, роблячи кругові рухи. На прийомі у стоматолога не варто забувати про професійну чистку. Наразі існує безліч способів якісно очистити зубну емаль, а також зробити її білішою.

Зубну щітку необхідно змінювати кожні 3-4 місяці. При чому спеціалісти рекомендують змінювати не тільки сам інструмент для чищення, але й фірму виробника. Бажано обирати щітку з гумою на зворотному боці. За допомогою неї можна ефективно очистити поверхню язика від залишків їжі, бактерій і мікробів, а також зробити масаж ясен.

Здорові звички для ясен

Здоров’я ясен не менш важливе за здоров’я зубів. За наявності запалення потрібно терміново звернутися до спеціаліста. Адже нелікований пародонтит може призвести не тільки до збільшення кількості бактерій, а й до втрати зубів.

Поверхню ясен також можна чистити. Але робити це потрібно ультрам’якою щіткою. Жорстка щетина може призвести до ураження чутливої оболонки та виникнення мікротравм. Тому працювати з яснами потрібно обережно. Для масажу можна також використовувати спеціальний гумовий масажер та іригатор. Не зайвим стане полоскання за допомогою спеціальних розчинів.

Регулярні візити до стоматолога

Відвідувати стоматолога потрібно раз на пів року. Цього цілком достатньо, щоби зафіксувати хворобу на початкових етапах і провести відповідне лікування. Намагайтеся не пропускати планових візитів. Обов’язково робіть професійну гігієнічну чистку. Це значною мірою доповнює правила гігієни зубів.

Наразі існує декілька варіантів:

  • професійна чистка за допомогою спеціальної насадки ручним способом;
  • ультразвукова чистка, яка дозволяє ефективно видалити як зубний наліт, так і камінь;
  • сучасна технологія Air Flow, що дозволяє позбутися навіть щільного нальоту.

Довіртеся стоматологу у виборі різновиду процедури та не нехтуйте його рекомендаціями.

Якщо виникає зубний біль, дискомфорт при жуванні, біль в яснах, або ви побачили на щітці кров, терміново зверніться до спеціаліста. Вчасно встановлений діагноз і профілактичні дії запобігають дуже серйозним наслідкам.

Варто запам’ятати, що здоров’я зубів безпосередньо впливає на здоров’я всіх систем організму. Не забувайте про догляд за зубами та яснами, чистіть зуби двічі на день і відвідуйте стоматолога, навіть якщо не маєте жодних скарг.

Редакторська група
Оновлено: 28.12.2023
Перевірено

Відмова від відповідальності

Інформація розміщена на сайті https://apteka.net.ua/ має, виключно, інформаційний характер. Адміністрація сайту https://apteka.net.ua/ не несе відповідальності за можливі негативні наслідки, що можуть виникнути в результаті ознайомлення  користувача з інформацією розміщеною на сайті.

Послуги, продукти, інформація та інші матеріали на офіційному сайті мережі аптек «Бажаємо здоров’я» та «Аптека твоєї родини» та на офіційних сторінках у соціальних мережах  розміщені, виключно, в інформаційних цілях і не повинні сприйматися, як альтернатива консультації лікаря. Мережа аптек «Бажаємо здоров’я» та «Аптека твоєї родини»  не несе відповідальності за будь-які висновки, що були встановлені та прийняті до уваги читачем самостійно на підставі розміщеної інформації.

Встановлення діагнозу та вибір методики лікування здійснюється лише профільним лікарем. Обов’язково, перед застосуванням препарату проконсультуйтеся з лікарем!

Пам’ятайте, самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я!

Поділитися:
Коментувати допис
Коментар опублікується на сайті після перевірки модератором
Ще не додано жодного відгуку. Будьте першим хто це зробить.